#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Elérhető a sokat emlegetett kordonítélet

A kordonbontók, politikusok és diákok egyaránt rendszeresen hivatkoznak a Telex újságíróinak rendőrség elleni perére. Egyrészt joggal, másrészt némileg elhamarkodottan. A Magyar Helsinki Bizottság ma kapta kézhez a jogerős ítéletet. A civil jogvédő egyesület fontosnak tartja, hogy a bírósági döntést megismertesse a közvéleménnyel. A félreértelmezéseknek és túlzásoknak leghelyesebb tényekkel elejét venni.

Jogszerűtlen volt a Karmelita elkordonozása a Telex újságírói elől

A Fővárosi Törvényszék megküldte az április 13-án kihirdetett jogerős ítéletét, amely a Telex újságíróinak a rendőrség ellen indított közigazgatási perében született. Ebből az is látszik, hogy a bíróságnak egy más helyzetről kellett ítélkezni, mint a mostani. 2020 decemberében ideiglenesen kordonozták el a Miniszterelnökséget a Budai Várban. Az is más volt, hogy mindössze öt újságíró végezte volna ott a dolgát, ha hagyták volna nekik.

Ráadásul a bíróság csak azt vizsgálta a Telex újságírói indította perben, hogy a rendőri intézkedésnek volt-e jogalapja, és a Karmelita melletti területet szükséges volt-e lezárni 2020. december 2-én. A bíróság aztán kimondta, hogy a rendőrségnek nem volt kellő indoka az ideiglenes lezárásra. Mivel nem volt jogalapja és szükségtelen volt az intézkedés, a bíróság a kordonozás térbeli és időbeli hatályát már nem vizsgálta, ahogy azt sem, hogy a terület lezárása mennyire lehetett arányos az újságírók vélemény-nyilvánítási szabadságát illetően.

Ahogy korábban is írtuk, érdemes lehet az áprilisi ítélet érveit kipróbálni egy újabb panaszeljárásban, ha valaki megpróbál a Karmelita közelébe jutni, és ezt a kordonok megakadályozzák. Ugyanis azóta is rendszeresen zárják le állami hivatalok környékét mondvacsinált indokokkal. A Miniszterelnökség körüli kordon már-már szimbólumává vált a kormányzat sajtószabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadsáságához való ellenséges viszonyulásának.

A most közölt ítélet azonban nem jelenti automatikusan, hogy a Karmelitát teljesen lezáró, mostani állandó kordon szükségszerűen és nyilvánvalóan jogszerűtlen lenne. Ennek megállapítása a bíróság dolga a megfelelő jogi eljárásban. Addig azonban, amíg ez megtörténik, a jelenlegi kordon és az azt védő rendőrök elleni fellépés járhat hátrányos következményekkel: szabálysértési vagy büntetőeljárással, rendőri fellépéssel.

A jogerős ítélet anonimizált változata itt érhető el.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság