#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Együtt az emberségesebb büntetés-végrehajtásért

Szeptember 16-án, szombaton személyes találkozót tartott a FECSKE, a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport.

A jó hangulatban telt néhány órában érintettek és szakemberek ismerkedtek meg egymással. Interaktív feladatok, személyes beszámolók és vélemények mentén közösen gondolkodtunk a büntetés-végrehajtás rendszerszintű problémáiról, valamint arról, hogy hogyan lehetne emberségesebb a büntetés-végrehajtás, amely ideális esetben a fogvatartottak hozzátartozóira is csak a lehető legkisebb terhet rója. 

A résztvevők szerint a legjelentősebb probléma a kapcsolattartás és a látogatófogadás akadályozottsága. Komoly nehézség a családtagok számára például, hogy fogvatartott hozzátartozójukat – feltehetően a munkaerőhiány miatt – csak hétköznap látogathatják, hétvégén nem. Emiatt a látogatóknak szabadságot kell kivenniük a munkából, a gyerekek pedig hiányzoznak az iskolából, ha szerettüket látni akarják.  

Első kézből származó beszámolót hallottunk a KIOSK-rendszerrel kapcsolatban tapasztalt nehézségekről. Az alapvetően hasznos és üdvözlendő újítása a bv.-nek a gyakorlatban nem használható zökkenőmentesen: a rendszer bonyolult, működése a fogvatartottak számára nem mindig érthető, a billentyűzet és a kijelző kis mérete miatt nehezen kezelhető. 

Emellett beszéltünk a társadalomba való visszailleszkedés, a reintegráció nehézségeiről, a barátok, a hazaváró család jelentőségéről. Egyetértettünk abban, hogy ők jelentik az egyik legerősebb motivációt, ami a szabaduló embereket visszavezeti a kinti életbe és segíti a talpraállásban.

A találkozó végén közös együttműködési tervet vázoltunk fel a jövőre nézve.  

Bízunk benne, hogy a következő találkozón még többen csatlakoznak, és az újonnan érkezők saját meglátásaikkal viszik előre a közös munkát/gondolkodást. 

A FECSKE a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport. Szabadult fogvatartottakból, családtagjaikból, civilekből, a büntetés-végrehajtással foglalkozó szakemberekből álló hálózat. Ez a hálózat abban hisz, hogy mindenkinek joga van a szabadságvesztés büntetését emberséges körülmények között tölteni. Az emberséges börtönkörülmények között töltött szabadságvesztés, a szociális szolgáltatások segítik a szabadulás utáni talpra állást, a társadalomba történő sikeres visszailleszkedést. Az emberséges fogvatartás kiemelt figyelmet fordít a családdal való minőségi kapcsolattartásra. A FECSKE azért jött létre, hogy a magyar börtön égető, és rendszerszintű problémáin együtt gondolkozhassanak a büntetés-végrehajtás által érintett csoportok tagjai. Hosszútávon egy önszerveződő mozgalom alapjait kívánjuk megteremteni és a fogvatartottak érdekképviseletének új formáit kialakítani.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság