Egyetértünk az Amnesty International Magyarországról szóló 2004-es jelentésének fogvatartásra vonatkozó állításaival

Az Amnesty International 2004-es, a magyarországi emberi jogi helyzetről szóló, 2005. május 25-én közzétett jelentése hivatkozik a Magyar Helsinki Bizottságnak a fogvatartási körülményekkel kapcsolatos megfigyeléseire.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek adott nyilatkozatában azt állította, hogy az AI jelentés megállapításainak homlokegyenest ellentmond a Helsinki Bizottság tavalyi vizsgálata.

A Bizottságnak az előzetes letartóztatottak helyzetéről A vétkesség vélelme címmel, 2005 februárjában megjelent könyve, illetve más jelentései számos ponton alátámasztják az Európa Tanács Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Büntetés vagy Bánásmód Megelőzésére létrehozott Bizottsága (CPT) 2003-as magyarországi látogatása során feltárt visszásságokat. Tehát az AI jelentéseinek erre vonatkozó része megismétli a Helsinki Bizottság megállapításait, sőt, a Bizottságnak a rendőrségi fogdákban és büntetés-végrehajtási intézetekben folytatott emberi jogi megfigyeléseinek tapasztalatain alapul.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság