#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Civil szervezetek levele Hajdúhadház ügyében

Translation is available for this content

Switch to English

 

Orbán Viktor, miniszterelnök
Pintér Sándor, belügyminiszter
Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár
Lukács Tamás, elnök, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága
Kocsis Máté, elnök, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága
Osztolykán Ágnes, országgyűlési képviselő
Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman

 

Tisztelt Címzettek!

Az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda levélben fordul Önhöz, hogy azonnali fellépést sürgessen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület félkatonai szervezet 2011. április 12. óta tartó hajdúhadházi járőrözésével szemben.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megközelítőleg 180 tagja járőrözésekbe kezdett április 12-én Hajdúhadházon, ahol a 12000 fős lakosságnak körülbelül negyede tartozik a roma közösséghez. A járőrözést 8-10 fős csoportokban, fekete, katonai jellegű ruházatban végzik, megfélemlítve a roma lakosságot, lefilmezve otthonaikat és kertjeiket. Bejelentették szándékukat, hogy legalább két hétig maradnak a községben, illetve bizonyos információk szerint több demonstráció megtartására is készülnek. A mostani tevékenységük látszólag nagyon hasonlít a március 1-16 között a gyöngyöspatai romák ellen elkövetett zaklatásokhoz és félelemkeltéshez, amelyet a rendőrség nem akadályozott meg.

A levél aláíró szervezetei korábban már többször kifejezték aggodalmukat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével kapcsolatban, ami valójában egy félkatonai szervezet, amely céljai között a bűncselekmények megakadályozását, az állampolgárok megvédését és a közbiztonság védelmét nevezi meg.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több szállal is kapcsolódik a Magyar Nemzeti Gárdához (amelynek ugyanazok a vezetői és céljai, mint a korábban betiltott Magyar Gárdának) és a szélsőjobboldali Jobbik Magyarország Mozgalom politikai párthoz, amelynek a “cigánybűnözésről” szóló uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt az országban, és félő, hogy erőszakot is provokál. A Gyöngyöspatán végzett kutatásokat alapul véve a Társaság a Szabadságjogokért összeállította „Jelentés és jogi állásfoglalás a gyöngyöspatai helyzetről” című jogi jelentéstét, amelyben felsorolásra kerülnek a magyar Büntető Törvénykönyv azon szakaszai, amelyet a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a tevékenységükkel feltehetően megsértettek, illetve a magatartásukkal megvalósították számos bűntett törvényi tényállását, úgy, mint a közösség tagja elleni erőszak (Btk. 174/B. §), a zaklatás (Btk. 176/A. §) és a rendbontás bűntettek törvényi tényállását (Btk. 271/A. §). Ehhez kapcsolódóan a rendőrség tétlensége kimerítheti a hatalommal való visszaélés fogalmát, illetve sértheti a rendfenntartásra vonatkozó kötelezettségét.

A magyar alkotmány biztosítja a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz való jogot , valamint az országot nemzetközi egyezmények, mint az Emberi Jogok Európai Egyezménye, az Európai Unió Alapjogi Charta és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya  is kötelezik, hogy minden állampolgárának biztosítsa a szabadsághoz, biztonsághoz, a magán illetve családi élethez való jogot.

Emlékeztetve Balog Zoltán államtitkár április 8-ai kijelentésére, miszerint: „ Senki sem feltételezheti, hogy átveheti a rendőrség rendfenntartó szerepét és helyettesítheti a rendőrséget”, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Amnesty International Magyarország, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, arra kérik a magyar hatóságokat, hogy határozottan ítéljék el a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület romaellenes erőszakos cselekedeteit és zaklatásait, valamint hogy gyors intézkedésre utasítsák a rendőrséget és az ügyészséget, hogy a törvénytelen cselekedeteket megelőzzék, megakadályozzák, nyomozást indítsanak és vádat emeljenek ezekben az esetekben.

Tisztelettel,

Robert Kushen, ügyvezető igazgató – Európai Roma Jogok Központja
Mohacsi Erzsébet, igazgató – Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
Jeney Orsolya, igazgató – Amnesty International Magyarország
Dénes Balázs, elnök – Társaság a Szabadságjogokért
Kádár András, társelnök – Magyar Helsinki Bizottság
Muhi Erika, Igazgató – Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda
CC: Európai Bizottság Jogérvényesülésért, Alapvető jogokért és uniós állampolgárságért felelős biztosa, Viviane Reding
Európai Bizottság Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, Andor László
A Roma Munkacsoport vezetője, és az Európai Bizottság Igazságügyekért felelős Főigazgatója, Françoise Le Bail
Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek
Európai Parlament képviselője, Lívia Járóka
Európai Parlament képviselője, Kinga Göncz
Európai Parlament képviselője, Renate Weber
Európa Tanács Emberi jogi biztosa, Thomas Hammarberg
Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland
Európa Tanács főtitkárának különleges képviselője Jeroen Schokkenbroek
EBESZ kisebbségi főbiztosa, Knut Vollebaek
EBESZ ODIHR Roma Ügyekért Felelõs Fõtanácsadója, Andrzej Mirga
Európai Alapjogi Ügynökség elnöke, Morten Kjærum
Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia ellen elnöke, Nils Muiznieks

 

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság