#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Börtönviszonyok Magyarországon – a járványhelyzet fényében

Translation is available for this content

Switch to English

Magyarországon a büntetés-végrehajtás intézménye még zártabb és kevésbé átláthatóbb lett, mint a COVID-19 járvány kitörése előtt, annak ellenére, hogy az korábban is rendkívül korlátozó és a nyilvánosság számára nehezen hozzáférhető volt.

2017-ben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) felmondta a Magyar Helsinki Bizottsággal az együttműködési megállapodást, a szervezet így két évtized és számtalan monitorozó látogatás után többé nem keresheti fel a börtönöket. Egyházaknak és más vallási szervezeteknek is fel kellett függeszteniük a börtönbeli tevékenységeiket. Az ombudsman, mint Nemzeti Megelőző Mechanizmus megfelelő források és finanszírozás hiányában nem tud megfelelő számú büntetés-végrehajtási intézetet látogatni. Az ügyészség törvényességi felügyeletet gyakorol, a bv. ügyészek továbbra is hetente látogatják az intézeteket.

Ügyvédek konzultáció céljából látogathatják a börtönöket, az ő testhőmérsékletüket belépéskor mérik. A budapesti székhelyű Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet az alábbi intézkedésekről tájékoztatta a Budapesti Ügyvédi Kamarát: a bv. személyzete méri az ügyvédek testhőmérsékletét belépéskor, és kérdéseket tesznek fel, hogy felmérjék a lehetséges kockázatokat.  Ezek alapján megtagadhatják a belépésüket. Az ügyvéd és ügyfele egy üvegfalon keresztül kommunikál telefonon; a konzultációs szobákat rendszeresen fertőtlenítik; arra kérik továbbá az ügyvédeket, hogy ne adjanak át iratokat. Ezzel együtt a BVOP azt kéri az ügyvédektől, hogy ha lehet, inkább telefonon vagy Skype-on beszéljenek ügyfeleikkel. A hozzátartozóktól pedig azt kérik, hogy csökkentsék a személyes látogatások számát.

A látogatás/beszélő általánosságban továbbra is engedélyezett, a hozzátartozók és a fogvatartott között ekkor egy plexi védőfal van. (Ezeket már korábban, a járványhelyzettől függetlenül felszerelték a bv. intézetekben, és 2019 áprilisa óta “plexis beszélők” vannak, fizikai kontaktus, puszi, ölelés nélkül. Ez minden fogvatartottra vonatkozik biztonsági kockázatuktól függetlenül.) Egyszerre két látogató engedélyezett és a BVOP arra kérte a rabokat, hogy saját és hozzátartozóik egészségének megóvása érdekében ne kezdeményezzék gyermekkorú, 60 évnél idősebb életkorú, illetve tartósan vagy aktuálisan beteg hozzátartozó látogató fogadását. Skype és telefonos hívásokat bizonyos korlátozásokkal mindenki számára biztosítanak, de a Magyar Helsinki Bizottsághoz forduló családtagok és ügyvédek panaszai alapján nem mindenki tud ezzel a lehetőséggel élni, részben a megfelelő anyagi és technikai erőforrás hiányában. Fontos megemlíteni, hogy néhány bv. intézet a 2020. március 27-án bevezetett kijárási korlátozásra hivatkozva függesztette fel a látogatásokat. A kijárási korlátozás szabályai megengedik, hogy az emberek elhagyják otthonaikat, mert dolgoznak,  be szeretnének vásárolni, vagy akár azért, mert fodrászhoz mennének, de nem szól arról, hogy egy feleség meglátogathatja-e a férjét a börtönben. 

A 2020. április 5-től hatályos kormányrendelet szigorúbb szabályokat vezetett be a börtönökben. Például:

  • újonnan belépő fogvatartottakat két hétig elkülönítik;
  • azokat, akiknél fennáll a gyanú, hogy megfertőződtek kórházba szállítják járványügyi megfigyelés céljából;
  • a bv. intézetet nem lehet elhagyni (megszűnt a kimaradás, eltávozás), még temetéskor, vagy akkor sem, ha közeli családtag haldoklik

A Magyar Helsinki Bizottság tudomása szerint minden képzést és oktatási tevékenységet felfüggesztettek, és a fogvatartottak napi rutinja, amibe beletartozik az egy óra szabad levegőn való tartózkodás – mely az egyetlen kötelező zárkán kívüli tevékenység – is megváltozhat. A szigorítások kompenzációjaként ingyenesen használhatják a rabok a konditermet, és minden zárkában engedélyezik és biztosítanak TV készüléket. A Magyar Helsinki Bizottság azt kérte a kormánytól, hogy fontolja meg egyes fogvatartotti csoportok szabadítását, így leginkább azokét, akik idősek, betegek és kis súlyú, nem erőszakos bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetése miatt vannak bv intézetben. 

Arról nincsen hivatalos, elérhető információ, hogy a BVOP hogyan törekszik a vírus terjedését megállítani a magyar börtönökben. Az elérhető tájékoztatás szerint, testhőmérsékletet mérnek, és egészségügyi vizsgálatot végeznek az intézetekbe történő belépéskor. Emellett  kulcsfontosságú lenne a bv. állomány rendszeres tesztelése és számukra védőfelszerelés biztosítása. A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigénylést nyújtott be az elvégzett koronavírus tesztek számát és azok eredményeit, az elérhető maszkok, védőeszközök és fertőtlenítők számával kapcsolatban; a választ várjuk.

A nyilvánosan elérhető információk szerint jelenleg a büntetés-végrehajtási rendszerben nincs fertőzött fogvatartott vagy alkalmazott.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság