#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Az ombudsman kérjen normakontrollt az új menekültügyi szabályokra

Kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságnál az ombudsman a jövő kedden hatályba lépő menedékjogi szabályozásról, és soron kívül tájékozódjon a tranzitzónákban a fogvatartási körülményekről, különösen a gyerekekéről. Ezt kéri hat civil szervezet – köztük a Magyar Helsinki Bizottság – Székely Lászlótól, az alapvető jogok biztosától.

Bár civil szervezetek arra kérték a köztársasági elnököt, hogy a menedékkérő gyermekek jogait különösen sértő új törvényt ne írja alá, és közben a strasbourgi bíróság jogellenes fogvatartásnak minősítette a Helsinki Bizottság két bangladesi ügyfelének tranzitzónás őrizetét, március 28-án hatályba lép az a szabályozás, amely nyomán lényegében minden menedékkérőt automatikusan a tranzitzónákban fognak majd fogva tartani.

Ma hat civil szervezet levélben fordult az ombudsmanhoz, hogy az új szabályozás alkotmányellenessége miatt kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.

A jogvédők öt területen is jogsértőnek találták a törvényt.

1) Gyakorlatilag minden menedékkérőt fogva tartanak majd. Automatikus őrizetükre pusztán amiatt kerül sor, mert a külföldi menedékkérelmet terjeszt elő. Ráadásul a fogvatartásnak nincsen időbeli korlátja, és bírói felülvizsgálatára sincsen mód.

2) Súlyosan sérülnek a gyermek- és fiatalkorú menedékkérők jogai. A tranzitzónákba fogják majd zárni a 14 és 18 év közötti kísérő nélküli kiskorú gyerekeket és a családjukkal érkező összes gyereket. A kísérő nélkül érkező tinédzsereket diszkriminatív módon zárják ki a hazai gyermekvédelmi rendszerből.

3) Az öregeket, nők és különösen a gyerekek konténeres fogvatartása, valamint az is, hogy a különleges bánásmódot igénylő személyek menekültügyi eljárását is „rendkívüli szabályok” alapján folytatják majd le, ellentétes az Alaptörvénnyel és nemzetközi egyezményekkel.

4) Bár az Alaptörvény is tiltja, az új törvény lehetősége biztosít a menedékkérők kollektív kiutasítására. Bárki, aki irregulárisan tartózkodik Magyarországon azonnal visszavihető a kerítés túloldalára, gyakorlatilag Szerbiába. Ezt az intézkedést anélkül hajtják végre, hogy megvizsgálnák, az illető védelemre szorul-e.

5) A tranzitzónában elrendelt fogvatartással szemben nincsen lehetőség bírósági felülvizsgálatra.

Az Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Cordelia Alapítvány, Magyar Helsinki Bizottság, Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület és a MigSzol mai levelében arra is kéri az ombudsmant, tegyen soron kívüli látogatást munkatársaival a tranzitzónákban, és tájékozódjon a fogvatartási körülményekről, különös tekintettel a gyermekek és más sérülékeny személyek jogaira és szükségleteire.

A levél itt olvasható.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság