PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

Tévhit: „az illegális határátlépés bűncselekmény, a menekülő bűnelkövető, ha nem a határátkelőn keresztül jön ide”

A menekültügyet rendező genfi egyezmény a menedéket nyújtó ország területén jogtalanul tartózkodó menekültekre vonatkozó 31. cikke egyértelműen fogalmaz: a szerződő államok az országba való jogellenes belépésük vagy tartózkodásuk miatt nem sújtják büntetéssel a menedékkérőket.

fotó: UNHCR/ Szandelszky Béla
Fotó: UNHCR/ Szandelszky Béla

Az egyezmény jó okkal rendelkezik így, hiszen a legtöbb esetben a menekülő nincsen abban a helyzetben, hogy legális csatornákon, megfelelő papírokkal jusson biztonságos helyre. Emlékezzünk, az 1956–1957-ben Ausztriába menekülő magyarok túlnyomó többségének sem volt semmiféle „szabályoknak megfelelő”, belépésre feljogosító úti okmánya, sőt, igazság szerint semmiféle sem volt.

A hatályos magyar törvények szerint a tiltott határátlépés alapesetben ma sem számít bűncselekménynek, hanem szabálysértésnek. Magyarország 2015. szeptember 15. óta mégis kriminalizálja a menedékkérőket a gyakorlatban. A Btk. új szabályai ugyanis büntetik a szerb és horvát országhatárunknál felhúzott határzár tiltott átlépését. Az új rendelkezések súlyosan megsértik a genfi egyezményt, és szembehelyezkednek az Európában dívó humánus gyakorlattal.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság