#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Az EU Bírósága kimondta, hogy a civilellenes törvény sérti az uniós jogot

Pardavi Márta beszéde a civilellenes törvényről szóló EUB ítélet utáni sajtótájékoztatón:

Jogvédő szervezetként a Helsinki Bizottságnál sokszor látjuk: sikerrel járhat az, aki akár reménytelennek tűnő helyzetben, a nála erősebbel szemben is vállalja, hogy kiálljon az igazáért. Mi ilyen embereknek segítünk. Az ő példájuk is arra sarkall minket, hogy amikor a hatalom a civil társadalom ellen fordul, a támadással szemben a nyilvánosság és a jog eszközeivel lépjünk fel.

Ezért üdvözöljük az EU Bíróságának mai ítéletét, amely kimondja, hogy a civilellenes törvény sérti az uniós jogot. A bíróság ítélete kötelező. Most a kormánynak az a feladata, hogy kezdeményezze a parlamentben a törvény hatályon kívül helyezését.

Ha a kormány meg akar felelni az uniós alapértékeknek, akkor ennek a törvénynek a hatályon kívül helyezésén felül tartózkodnia kell a civil szervezetekkel szembeni további lépésektől és lejárató kampányoktól.

Bárhogy is cselekszik majd a kormány, a mai ítélet bebizonyította: helyes döntés volt részünkről, hogy 2017-ben büntetést is kockáztatva megtagadtuk ennek a törvénynek az alkalmazását. Ez a törvény nem az átláthatóságot szolgálja, hanem kizárólag a kormány hatalmi érdekeit.

A jövőben is minden jogi és nyilvános lehetőséget igénybe veszünk és ellenállunk minden olyan próbálkozásnak, ami szabadságjogaink elfogadhatatlan szűkítésével igyekszik szájkosarat tenni az állampolgárokra. Ehhez ad nekünk további bátorítást ez az ítélet is.

Fáradhatatlanul küzdöttünk azért, hogy a mi jogaink megvédésén keresztül továbbra is hatékonyan védhessük a hozzánk fordulók jogait. Segítsük azokat, akik számítanak ránk, mert máshol nem juthatnak segítséghez.

A civilellenes törvény ellen magyar állampolgárok tízezrei tiltakoztak. Bírálta a Velencei Bizottság, az EBESZ, az Európa Tanács, az Európai Parlament, az ENSZ, az Egyesült Államok és az EU számos tagállamának kormánya, parlamentje. Civil szervezetek százai szerte a világon szólították fel a kormányt a törvény visszavonására.

Szinte napra pontosan három évvel később, a mai ítélet győzelem az egész magyar társadalom, a civil szervezetek és a támogatóik számára.

A Bíróság is kimondta, amit mindannyian vallunk: az erős civil társadalom a demokrácia egyik fontos pillére, és Európában nincs helye a civil szervezetek és támogatóik megbélyegzésének.
Nincs helye az Európai Unióban az orosz mintán alapuló, a civil szervezeteket forrásaik miatt megbélyegző törvénynek. Az adományozók a határokon át is támogathatnak társadalmi ügyeket, ez a véleményünk kifejezésének egyik eszköze.

Ez a bírósági döntés üzen minden, a magyar civil társadalmat gyengítő szándéknak: nem járhat sikerrel. Mi, civilek, továbbra is itt leszünk, hogy segítsünk nektek.

 

(Elhangzott 2020. június 18-án.)

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság