Amit tudni akartál a zárolt uniós pénzekről, de nem volt kitől megkérdezni

A Magyar Helsinki Bizottság interaktív aloldala infografikákkal mutatja meg, miért van még mindig zárolva az országnak szánt uniós támogatások nagyobbik része, 21,8 milliárd euró, azaz mintegy 8300 milliárd forint. Itt is kiderül, hogy a befagyasztás oka a rendszerszintű korrupció, alapjogaink sérelme és az állam pocsék teljesítménye, nem pedig „Brüsszel bosszúvágya”, amiről a kormány éppen azért locsog annyit, hogy saját felelősségét elfedje.  

Translation is available for this content

Switch to English

Scrollytelling. Ez a neve annak a internetes műfajnak, amely infografikákkal, animációkkal és szöveggel mond el, mutat be bonyolult és hosszú folyamatokat és jelenségeket. A magyar uniós támogatások hányatott sorsa éppen olyan, ami scrollytelling után kiált, így lehet a legjobban „elmesélni”. Ezért választotta ezt az innovatív formát a Magyar Helsinki Bizottság. Az adatvizuálációs projektet a civil jogvédő egyesület az ATLO Teammel együttműködve készítette el.  

Az Eltékozolt lehetőségek c. magyar és angol nyelvű webes aloldal, azoknak az érdeklődő, egyben eltökélt felhasználóknak készült, akik hajlandóak akár fél órát is rászánni arra, hogy eligazodjanak a felfüggesztett uniós forrásaink és a visszatartási okok között. Amennyiben megteszik, akkor abban is világosabban látnak majd, hogy mit kellene tennie a kormánynak, és milyen menetrend szerint szabadulhatnak fel az uniós források. 

A pénzek visszatartása három uniós eljárásra vezethető vissza: a feltételességi eljárásra, az uniós költségvetés alapokra vonatkozó közös rendelkezésekre, valamint Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervére. A kormánypropaganda mellett ez is összezavarhatja az érdeklődő honpolgárt, de sokszor még az újságírókat is. 

Az innovatív netes alkalmazás talán ma még hasznosabb, mint két hónappal ezelőtt lett volna. Tavaly decemberben döntöttek arról ugyanis, hogy a minden uniós forrást befagyasztó igazságszolgáltatási problémák megszűntek. Az államfő is arról beszélt, hogy „a brüsszeli postás valamennyit meghozott a pénzünkből”. Azonban legfeljebb az első fázisnál tartunk. Mert ha az igazságszolgáltatással kapcsolatos feltételeket teljesítette is a kormány az uniós szervek szerint, még mindig vannak további korrupcióellenes, alapjogi és szakpolitikai hiányosságok, amelyek miatt a pénzek többsége egyelőre zárolva maradt. A szakpolitikai előfeltételekről (például a szociális ágazatra, a szegénység csökkentésére, az egészségügyre, az energiaágazatra vagy a szennyvízgazdálkodásra vonatkozó stratégiai tervezésről) eddig kevés szó esett itt nálunk, és a kormány ezeken a területeken alig tett valamit. Ha valaki erről akar tájékozódni, neki is segít a Magyar Helsinki Bizottság aloldala.

A scrollytelling mellé a felhasználót segítő videós kalauz is készült.

Maga az Eltékozolt lehetőségek c.  aloldal itt található: https://eufundshungary.helsinki.hu/ 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság