Ami jogszerű, és ami nem az

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye

A sajtóban megjelent híradásokból, valamint a hozzánk érkezett levelekből az tűnik ki, hogy a Magyar Helsinki Bizottság október 24-i közleményét sokan félreértették. Álláspontunk szerint a be nem jelentett, valamint az erőszakosan fellépő tüntető csoportok rendőri feloszlatásának elrendelése, tehát az erre vonatkozó parancs kiadása volt jogszerű.

Ebből nem következik sem az, hogy a csoportosulások feloszlatása minden esetben indokolt volt, sem az, hogy a rendőri fellépés minden esetben megfelelt az arányosság törvényben előírt követelményének. A laikus szemlélő számára is nyilvánvaló, hogy voltak erőszakosan fellépő, köveket dobáló, gyújtogató, barikádot emelő csoportok, továbbá hogy voltak rendőrök, akik belerúgtak földön fekvő emberekbe, elkövetve ezzel a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekményét.

Mint október 24-án kiadott közleményünkben is hangsúlyoztuk, mindezt csak kiterjedt, részrehajlás nélküli vizsgálat tisztázhatja. A rendőrségtől azt várjuk el, hogy segítse elő e vizsgálat lefolytatását, és ne próbálja leplezni a bűncselekmények elkövetésének tényét, illetve ne próbálja eltitkolni az elkövető rendőrök kilététét.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság