Ágyipoloska-invázió Szentgotthárdon: közérdekű bejelentést tettünk

Közérdekű bejelentést tettünk a szentgotthárdi otthonban élő gondozottak méltatlan helyzetéről.

Az Átlátszó.hu-n jött ki egy videó arról, hogy a szentgotthárdi pszichiátriai betegek bentlakásos otthonában mennyire súlyos ágyipoloska járvány van. A Rábaparti Integrált Szociális Intézmény az ország, sőt, Európa legnagyobb pszichiátriai betegeknek létesített szociális otthona. Nagyjából 600-an laknak itt. A lakók pszichiátriai betegek, akik itt élik le az életüket, sokan gondnokság alatt. Vagy nincs családjuk, vagy nem tudnak róluk gondoskodni. Kiszolgáltatott emberek, akik az állam nemtörődömsége miatt most embertelen körülmények között kénytelenek élni mindennapjaikat. 

Az intézményben öt éve nem tudják megoldani az ágyipoloska-inváziót, az ombudsman már 2021-ben írt a problémáról a jelentésében, megoldás azóta sem született. Augusztus elején durvult a helyzet: az invázió miatt kijárási tilalmat vezettek be. Az önellátó lakók, akik eddig akár minden nap ki tudtak járni a városba (pl. vásárolni, moziba stb.), most nem mehetnek ki a fertőzésveszély miatt. A Telex cikkéből kiderül, hogy a felelős vezetők hanyagul jártak el a kérdésben. Évek óta egyre többen mondanak fel, a poloska-invázió miatt úgy hírlik, egy még nagyobb felmondási hullám kezdődött az intézményben.

Az ügy kapcsán a TASZ-szal közösen közérdekű bejelentést tettünk az Alapvető Jogok Biztosának Esélyegyenlőségi Főosztályánál és a Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztályánál. Azt kértük tőlük, tegyenek azért, hogy a súlyosan jogsértő helyzet minél előbb rendeződjön.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság