A romákat érő diszkrimináció a magyar büntető igazságszolgáltatásban

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság partnerként vett részt a 2018-ban elindult „A roma embereket érő diszkrimináció a büntető igazságszolgáltatásban” című, a Fair Trials által koordinált nemzetközi projektben, amely az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A projekt célja volt, hogy a meglévő kutatási eredmények másodelemzésén, szakértői interjúk felvételén, kerekasztal-beszélgetések tartásán keresztül vizsgálja a büntető igazságszolgáltatásban a romákat érő diszkriminációt. A projekt továbbá fel kívánta tárni, hogy a társadalomban élő negatív előítéletek, sztereotípiák és társadalmi attitűdök megjelennek-e a büntető igazságszolgáltatásban, és ha igen, akkor milyen mintázatban. A projekt azt is vizsgálta, hogy a diszkriminációnak mely döntéseknél lehet a legnagyobb hatása. Végül a projekt célozta azt is, hogy az EU tagállamaiban a legjobb gyakorlatok megosztása révén létrejöjjön az egyenlő bánásmód fontosságáért kiálló szakemberek hálózata.

A projekt keretében készült, 2020-ban publikált kutatási jelentés itt érhető el:

A romákat érő diszkrimináció a magyar büntető igazságszolgáltatásban

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság