#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A rendőr nem bilincselhet ukmukfukk

A pusztán megelőző jellegű, kézzelfogható kényszerítő körülmény és ténylegesen meglévő biztonsági kockázat nélküli bilincselés jogsértő. A Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta dolgozik azon, hogy csak akkor és addig bilincseljen a rendőr, amíg az valóban szükséges.

A rendőrségről szóló törvény egyértelmű. Négy okból bilincselhet a rendőr:

  1. önkárosítás vagy
  2. támadás vagy
  3. szökés megakadályozására, valamint
  4. ellenszegülés megtörésére.

Ha a törvényben meghatározott négy feltétel közül egyik sem áll fenn, a bilincselés törvénysértő. Ha fennáll valamelyik eset vagy annak közvetlen veszélye, akkor is csak az arányosság elvének figyelembe vételével alkalmazható bilincs. Tehát nem elég még a fent felsoroltak valamelyike távoli lehetőségének fennállása sem. Nem elég például az sem, hogy nyilván nem fog örülni, hogy beviszik a rendőrök, és esetleg előfordulhat, hogy elszalad. Konkrét, kézzel fogható körülmény szükséges, ami alapján a szökést csak bilincseléssel lehet megakadályozni.

Vagyis a legutóbb nagy visszhangot kiváltó esetben is például ellenállnia, ellenszegülnie kellett volna a megbilincselt orvosoknak, ahhoz, hogy a bilincselés jogszerű lehessen. Azonban ilyesmire utaló jelet a tudósítások nem mutattak be, azok alapján nyilvánvaló, hogy az orvosok (közük két középkorú nő) teljességgel együttműködtek.

A bilincselésről szóló törvényt a rendőrök is ismerik, mégis többször szükségtelenül bilincselnek meg embereket, különösen kamerák előtt. Jogi alapja ennek nincs. Az intézkedés célja tán a példastatuálás, megfélemlítés lehet, vagy az, hogy a bilincselés rutinszerűvé vált az egyértelmű törvényi előírások ellenére is.

A szükségtelen és aránytalan bilincshasználat miatt panaszeljárást lehet indítani. A panaszeljárás egyszerű, akár e-mailen is be lehet nyújtani az ombudsmannál egy éven belül. Bírósághoz is lehet fordulni, amely azt vizsgálja, hogy a rendőrség megsértette-e a megbilincselt emberi méltósághoz és személyi szabadsághoz fűződő személyiségi jogait. Ha igen, akkor a bíróság a rendőrséget sérelemdíj megfizetésére kötelezheti.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság