#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A menekültek kérnek, a BM válaszol

Menekültek tüntettek tegnap a Parlament előtt. A zömükben a Bicskei Befogadó Állomásról érkező afgánok azért utaztak a fővárosba, hogy petíciójukra érdemi választ adjon a Belügyminisztérium. Egyelőre be kell érniük egy semmitmondó közleménnyel.

A menekültek petícióját itt olvashatja.

A BM válaszát, sajtóközleményét pedig itt.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a köztársaság történetében először sikerült megszervezni magát a menekültek közösségének és kollektívan kiállni a saját integrációja mellett. A tüntetés sikeres volt, a megjelentek egyértelműen és méltóságteljesen fejezték ki közös akaratukat.

Felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra, hogy a menekültek integrációjának segítése nem csupán lehetőség, hanem a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettsége. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) áprilisi jelentése egyértelműen fogalmaz a mostani áldatlan helyzetről:

Olyan kormányszerv hiányában, amely kimondottan a menekültek közösségi integrációjának ösztönzésével foglalkozna, sok menekültnek nincs valódi lehetősége az 1951. évi Egyezményben és más nemzetközi és regionális emberi jogi dokumentumokban lefektetett jogai gyakorlására, ideértve a megfelelő lakhatáshoz való jogot. Leginkább csak az elszigetelt, alulfinanszírozott és projekt-alapú budapesti menekülteket támogató szolgálatokra támaszkodhatnak, amelyek nem képesek megoldani a strukturális problémákat, hiszen ehhez stratégiai és minisztériumokat összefogó intézkedésre lenne szükség. Akár hajléktalanként, akár lakásban élnek, a beszámolók szerint a menekültek sokszor szenvednek diszkrimináció, valamint a fizikai és szóbeli zaklatás miatt, az élet minden területén.

A mostani tiltakozás kiváló apropóul szolgál arra, hogy végre elkészüljön az évtizedek óta hiányzó stratégia és megvalósítási terv a menekültek hazai integrációjáról. Reméljük, a hatóságok élni fognak a lehetőséggel.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság