A menekültek és bevándorlók szerepe a közügyek alakításában

A Helsinki Bizottság egy tízalkalmas részvételi tanfolyam keretén belül foglalkozik menekültek és bevándorlók támogatásával a társadalmi bevonódásuk érdekében.

A célunk az, hogy a résztvevők magyarországi integrációját segítsük azáltal, hogy elsajátítják a közügyekben való részvétel fortélyait. Hiszünk abban, hogy az itt élő külföldiek akkor tudnak megérkezni Magyarországra igazán, akkor érezhetik, hogy otthonuk ez az ország, és akkor válhatnak a társadalom aktív tagjaivá, ha nemcsak túlélésükért küzdenek, hanem megtapasztalják, hogy ők is hatással lehetnek a saját életük és a közügyek alakítására.

A menekültek és bevándorlók részére számos programot kínálnak civil szervezetek, de ez az egyetlen olyan tanfolyam, amelyen azt tanulhatják meg a résztvevők, hogy hogyan tervezzenek meg és valósítsanak meg egy közösségi cselekvést, amely nemcsak az ő, hanem mások szükségleteire is választ ad.

A résztvevőkkel a kritikai pedagógia módszerével dolgozunk együtt, aminek a lényege az, hogy elismerjük a szakértelmüket. Elismerjük, hiszen rengeteg tapasztalatot halmoztak már fel arról, hogy milyen egy új országban felépíteni az életüket. Különösen sokat tapasztalt és bátor emberek a tanfolyamunk résztvevői, akik között vannak szíriai, dél-szudáni, afgán, ugandai, palesztin, kubai és hontalan menekültek, valamint kenyai és kameruni bevándorlók, akiknek a származási országukban ugyan nem volt veszélyben az életük, de a lehetőségeik erősen korlátozottak az ottani instabil gazdasági és politikai helyzet miatt. Vagy egyszerűen csak szerettek volna világot látni és megismerni Magyarországot.

Arról gondolkodtunk közösen a résztvevőkkel, hogy különféle szociális problémákat hogyan lehet megoldani Magyarországon. Összegyűjtöttük a magyarországi szereplőket, akik hatással vannak a közügyek alakítására, és átbeszéltük, hogy ezeknek a szereplőknek milyen jogai és kötelességei vannak, valamint azt, hogy mely szereplőt milyen típusú probléma megoldásába érdemes bevonni. A résztvevők tehát új tudáshoz és információhoz is jutottak a tanfolyam által.

Megtanultuk a szociális problémák kezelésének ötféle módja – a szolgáltatásnyújtás, az érdekérvényesítés, a közösségfejlesztés, a közösségszervezés és az aktivizmus – közötti különbségeket. Átbeszéltük magyarországi szociális akciókat kielemezve, hogy az ötféle módszert hogyan érdemes használni külön-külön, és akár együtt is, egymást kiegészítve.

A tanfolyamunk egyik célja az volt, hogy a nagyon különböző földrészekről és társadalmi háttérrel rendelkező résztvevők nyitottak legyenek egymás megoldási javaslataira. Ezt a célt elértük, hiszen a résztvevők a 10 alkalom alatt egymás szövetségeseivé váltak. Az összekovácsoló élmények során a résztvevők felismerték, hogy nincsenek egyedül azzal a szándékukkal, hogy Magyarország közügyeinek alakításában külföldi állampolgárként, sőt menekültként is részt vehessenek. Ráadásul már el is tudják képzelni, hogy hogyan fogjanak egy szociális tett megtervezésébe, és azt is tudják, hogy számíthatnak egymásra a megvalósítás során.

A csoport további célja az, hogy 2022-ban a legaktívabb résztvevőkkel folytassuk a közös gondolkodást azokról a kérdésekről, amelyek a résztvevőket a leginkább foglalkoztatják: 1) társadalmi kampányt fogunk tervezni annak érdekében, hogy egy menekült is kaphasson indokolást, ha elutasítják az állampolgársági kérelmét, sőt fellebbezni is tudjon; 2) felhívjuk a figyelmet a menekültek egyetemi oktatáshoz való hozzáférésének elősegítésére.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság