A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levele a zavargások miatti előzetes letartóztatások ügyében

Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter,
Dr. Lomniczi Zoltán a Legfelsőbb Bíróság elnöke és
Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes
részére

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Elnök Úr, tisztelt Legfőbb Ügyész-helyettes Úr!

A Magyar Helsinki Bizottság növekvő aggodalommal figyeli azokat a sokasodó beszámolókat, amelyek szerint a zavargásokkal összefüggésben olyan személyek is előzetes letartóztatásba kerülnek, akiknek az esetében meggyőzőnek tűnő bizonyítékok szólnak az ellen, hogy erőszakos cselekményekben vettek részt.

Tudjuk, a kiélezett helyzetben az intézkedő rendőrök számára esetenként rendkívül nehéz elkülöníteni a zavargásokban tevőlegesen, illetve pszichikai bűnsegédként részt vevő személyeket az érdeklődőktől, vagy a hazafelé tartó egyszerű járókelőktől. Az azonban már egyértelműen elvárható a nyomozó hatóságoktól és az ügyészségtől, hogy a gyanúsítottak őrizetének három napja alatt kellő alapossággal megvizsgálva az egyes ügyeket, csak azokban az esetekben kezdeményezzenek előzetes letartóztatást, amelyekben az minden kétséget kizáróan szükségesnek mutatkozik.

Az előzetes letartóztatást elrendelő bíróságoknak kötelességük, hogy érdemben és az adott ügy egyedi körülményeinek figyelembevételével vizsgálják meg, hogy valóban fennállnak-e az előzetes letartóztatás elrendelésének okai, és ne tegyenek automatikusan pecsétet az ügyészi indítványra.

Az ügyészség által közölt adatok szerint eddig 35 esetből 34-ben előzetes letartóztatást, egyben pedig házi őrizetet rendeltek el a bíróságok. Ez a 100 százalékos „találati arány” megítélésünk szerint inkább nyugtalanító: a zavargások helyszínén nehéz helyzetben cselekvő rendőrök nyilvánvalóan nem minden esetben lehettek képesek tökéletes bizonyossággal kiszűrni az utcán tartózkodók közül az erőszakos cselekmények elkövetőit.

A mai napon a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult egy édesanya, akinek egy drog-prevenciós tevékenységet folytató civil szervezetnél dolgozó, büntetlen előéletű gyermekét azért vették őrizetbe, mert miközben hazafelé tartott, túl közel került egy, a rendőröket részegen szidalmazó hőzöngőhöz. A fiatalembert a saját verzióját alátámasztó, igen meggyőző bizonyítékok ellenére 30 napra előzetes letartóztatásba vették. A védelem érveire az eljáró bíróság a letartóztatást elrendelő határozatában semmilyen módon nem reagált. Az édesanya levelében a következőket írta: „A fiam liberális gondolkozású, messzemenően toleráns, az agresszió minden formáját kerülő, mélységesen humánus fiatalember. Kétségkívül elkövetett egy komoly hibát: rosszkor rossz helyen volt. Ha ezért három napra fogdába zárják, anyaként fáj érte a szívem, de elfogadom a helyzet rendkívülisége miatt. De arra legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen súlyos és igazságtalan következményei lehetnek annak, hogy arra jártak, ahol mások valóban agresszív cselekedetekre vetemedtek. Megértem, hogy a mostani nagyon kényes és veszélyes helyzetben a rendőrség határozott fellépése minden magyar állampolgár érdekét szolgálja, az ezzel együtt járó túlkapások, vagy tévedések viszont emberek életét törhetik derékba. Kérem Önöket, a rendelkezésükre álló eszközökkel segítsenek, hogy ez ne következzen be.”

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Elnök Úr, tisztelt Legfőbb Ügyész-helyettes Úr!

A Magyar Helsinki Bizottság ugyanezt kéri Önöktől: tegyék meg a lehetséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a törvény szigora valóban csak azokra sújtson le, akik arra rászolgáltak, és hogy az előzetes letartóztatást, mint a személyi szabadságot legsúlyosabban korlátozó kényszerintézkedést csak olyan esetekben alkalmazzák, amikor arra valóban szükség van.

Budapest, 2006. szeptember 22.

Tisztelettel:

Kőszeg Ferenc, elnök, Magyar Helsinki Bizottság

dr. Schiffer András, ügyvivő, TASZ

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság