#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A Magyar Helsinki Bizottság azt kéri a köztársasági elnöktől, ne írja alá a március 7-én elfogadott alkotmánysértő törvénymódosításokat

A Magyar Helsinki Bizottság levélben fordul dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz annak érdekében, hogy a Parlament által március 7-én elfogadott T/13976. számú törvényjavaslatot ne írja alá, hanem azt küldje meg az Alkotmánybíróságnak az Alaptörvénnyel való összhang vizsgálata céljából. Álláspontunk szerint a menedékkérők, köztük gyerekek, automatikus fogvatartása nem pusztán embertelen, de számos ponton kifejezetten ellentétes az Alaptörvénnyel is:

1. A tranzitzónában való elhelyezéssel kapcsolatos szabályok sértik az Alaptörvény IV. cikkében foglalt személyi szabadsághoz való jogot

2. Minden menedékkérőt automatikusan fogvatartanak a tranzitzónákban

3. Az elfogadott törvény súlyosan sérti a gyermekek jogait, így az Alaptörvény több pontjával is ellentétes

4. A szabályozás sérti az Alaptörvény XXVIII. cikkében foglalt hatékony jogorvoslathoz való jogot

5. Az elfogadhatatlansági döntéssel szembeni 3 napos jogorvoslati határidő szintén sérti a hatékony jogorvoslathoz való jogot.

6. Az eljárást megszüntető határozattal szembeni jogorvoslat megvonása az Alaptörvény több cikkébe ütközik

 

A kifogásolt szabályozást Niels Muznieks, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, Zeid Ra’ad Al Hussein, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is kritizálta. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának március 7-én kiadott állásfoglalása szerint is súlyosan aggályos a menedékkérők automatikus fogvatartása.

Abban az esetben, ha a szabályozás hatályba lép, nőket és gyerekeket fognak magyar hatóságok mindenféle bírói kontroll nélkül konténerekben fogva tartani. Ha ez nem vet fel alkotmányos aggályokat Magyarországon, akkor valóban nehéz lesz fenntartani azt az állítást, hogy hazánk tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.

A Magyar Helsinki Bizottság teljes levelét itt olvashatja.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság