PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

A köztársasági elnökhöz fordult a Helsinki Bizottság a „három csapás” törvény miatt

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a „három csapás” néven ismerté vált törvényt ne írja alá, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll céljából.

Ahogy arra a Magyar Helsinki Bizottság korábban is felhívta a figyelmet, a Büntető Törvénykönyv megszavazott módosítása egyes esetekben kizárja az egyéniesítést és kötelezően kiszabandó életfogytig tartó szabadságvesztést ír elő. Ez sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, és ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével.

Az új jogszabály arra kötelezi a büntetőbíróságokat, hogy ne mérlegeljenek a büntetés kiszabásakor, és akár egymástól teljesen eltérő eseteket is azonosan szankcionáljanak. Például egy testi sértés miatt háromszor szabadságvesztésre ítélt személy büntetése megegyezne az egy alkalommal súlyos testi sértésért és kétszer emberölésért elítélt személy büntetésével. Mindez összeegyeztethetetlen az alkotmányos büntetőjog Alkotmánybíróság által kifejtett elvével, hiszen a büntetéskiszabás előírásainak az a rendeltetése, hogy lehetővé tegyék az elkövetőkre az arányos, és a bűnösségi körülményekkel összhangban álló büntetés kiszabását.

A nyílt levél szövege teljes terjedelemben itt olvasható.

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság