A jogszerűség és arányosság elvét a kiélezett helyzetben is tiszteletben kell tartani

A Magyar Helsinki Bizottság véleménye szerint az elmúlt éjszakák eseményeiről a sajtóban megjelent fotók és videófelvételek az utcai erőszakos cselekményekben részt nem vevő személyek elleni indokolatlan, aránytalan rendőri fellépésre utaló képeket is tartalmaznak.

A rendőrség kötelessége, hogy megfékezze a rendbontást és határozottan fellépjen az erőszakos cselekmények elkövetői ellen. Megértve a rendőrök elkeseredettségét a bajtársaik által elszenvedett sérülések miatt, a Helsinki Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a jogszerűség és arányosság elvét ebben a kiélezett helyzetben is tiszteletben kell tartani.

A Bizottság fontosnak tartja, hogy a rendőrség tájékoztassa a lakosságot, érkeztek-e a rendőri fellépésekkel kapcsolatban panaszbejelentések, továbbá a törvényi előírásoknak megfelelően a hozzátartozóknak adjon tájékoztatást az előállítottak hollétéről. Az események kapcsán ki kell vizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges túlkapásokat is, és el kell marasztalni az aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazó rendőröket.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság