#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a „három csapás” törvényt

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult a Büntető Törvénykönyv „három csapásként” ismert rendelkezései megsemmisítése érdekében, mert a törvény bizonyos esetekben kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát, valamint aránytalan szankciók kiszabását eredményezheti.

A hatályos Büntető Törvénykönyv szabályozása értelmében ha valaki háromszor követ el személy elleni erőszakos bűncselekményt, akkor – a meghatározott egyéb feltételek fennállása esetén – a bíróság köteles életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabni.

A Helsinki Bizottság már a törvényjavaslat kapcsán is jelezte: álláspontja szerint a rendelkezések alkotmányellenesek, mert az életfogytig tartó szabadságvesztés kötelezővé tétele kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát, valamint aránytalan szankciók kiszabását eredményezheti. Így például a bíró ma köteles életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélni egy büntetlen előéletű 25 éves fiatalt, aki 51 millió forintot sikertelenül kísérel meg elrabolni, és menekülése közben megüti az őt üldöző rendőrt, amellyel könnyű testi sértést okoz. Szintén életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni a két banki alkalmazott életét kioltó bankrabló esetében, a két cselekmény eltérő súlyára tehát a szabály érzéketlen.

A beadvány teljes terjedelemben itt olvasható.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság