A gyanú árnyékában: Kritikai elemzés a hatékony védelemhez való jog érvényesüléséről

Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2009
ISBN: 978-963-88228-3-3

 

A védelemhez való jog különböző részjogosítványait számos nemzetközi dokumentum és az Alkotmány is garantálja, ezért a jogállamiság szempontjából kulcsfontosságú annak minél hatékonyabb érvényesülése. Az évek óta 97% körül alakuló váderedményesség azonban azt mutatja, hogy hazánknak van mit javítani ezen a téren is. Számos kritika éri a kirendelt védői rendszer működését, és az előzetes letartóztatás elrendelésével kapcsolatos bírói gyakorlat is súlyosan aggályos.

Tanulmányunk átfogó képet kíván nyújtani a vonatkozó szabályozás mellett arról, hogy a gyakorlattal kapcsolatban mely fenntartások fogalmazhatók meg. A tanulmány alapjául 150 bírósági akta elemzése, egy nemzetközi projekt keretében készült országjelentés és egy kétnapos szakmai konferencia tapasztalatai szolgálnak.

A tanulmány az Európai Bizottság, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) és a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe által finanszírozott kutatási projektek keretében íródott. E kiadvány megjelenését az OSI támogatta. A kutatások gyakorlati megvalósulását a Budapesti Ügyvédi Kamara, a Legfelsőbb Bíróság, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság, a Csongrád Megyei Bíróság, a Fejér Megyei Bíróság, a Fővárosi Bíróság, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság és a Pest Megyei Bíróság támogatása tette lehetővé.

A gyanú árnyékában: Kritikai elemzés a hatékony védelemhez való jog érvényesüléséről

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság