#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A görög menekültügyi rendszer sérti az uniós jogszabályokat

Menekülteket segítő európai szervezetek panaszt tettek az Európai Bizottságnál.

Brüsszel, 2009. november 10.

A görög menekültügyi rendszer embertelen módon működik és megbukott. A menedékkérőket vagy zsúfolt, koszos fogdákban tartják fogva vagy arra kényszerülnek, hogy hajléktalanként az utcán éljenek, ahol sokuk zaklatásnak és különböző erőszakos cselekményeknek van  kitéve. Néhányukat tengerjárásra alkalmatlan hajókon küldik vissza Törökországba. A Dutch Council for Refugees, a Finnish Refugee Advice Centre, a PRO ASYL és a British Refugee and Migrant Justice nevű civil szervezetek megkongatták a vészharangot és panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz.. Az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) és további húsz menekülteket segítő európai szervezet – közük a Magyar Helsinki Bizottság – csatlakozott a kezdeményezéshez.

Görögország nyilvánvalóan megsérti az uniós menedékjogi szabályokat.

Néhány uniós tagállam annak ellenére folytatja a menedékkérők átadását Görögországnak, hogy az nyilvánvalóan képtelen eleget tenni az uniós menedékjog által támasztott követelményeknek. Mivel Görögország az első tagállam, ahol a menedékkérők belépnek az Unió területére, itt kell benyújtaniuk menedékkérelmüket. „Felháborító” – vélekedik Edwin Huizing, a Dutch Council for Refugees igazgatója. „Amíg nem javul a helyzet, addig nem szabad menedékkérőket átadni Görögországnak.” Az ECRE főtitkára, Bjarte Vandvik szerint „Nagyon szomorú, hogy ez a helyzet továbbra is elfogadott Európában. Azzal, hogy folytatják annak gyakorlatát, hogy a menedékkérőket EU-n belüli működésképtelen menekültügyi rendszerekbe adják át, a többi tagállam csupán elnézi az uniós menedékjog égbekiáltó megsértését.”

Nincs védelem

Görögországba való visszatérésüket követően a menedékkérők kilátástalan helyzetbe kerülnek. Hatékony védelem gyakorlatilag nem létezik Görögországban. Menedékkérelmeket csak szombatonként lehet egyetlen athéni rendőrőrsön benyújtani. Minden héten menedékkérők ezreinek sora kígyózik az illetékes rendőrőrs előtt. Naponta összesen ötven ember nyújthat be menedékkérelmet, akinek nem sikerül, az egy héttel később próbálkozhat ismét. A menedékkérők nem kapnak semmilyen tájékoztatást az eljárásról, nincsenek tolmácsok és jogi segítséghez sem férnek hozzá jogi segítséget nehéz találni. A befogadási rendszer komoly hiányosságokkal küzd: azon férfiak, nők, gyermekek és idősek, akik nemzetközi emberi jogi egyezmények és az EU jogszabályai alapján nemzetközi védelemre szorulnak, az utcákon bolyonganak vagy viskókat építenek maguknak menedék gyanánt.

Jogsértési (infringement) eljárás

A jogsértésekkel kapcsolatban az Európai Bizottság – más szervezetek mellett – a görög kormányt a közelmúltban ismételten megkereste. A görög kormány ígéretet tett, hogy jogszabályai módosításával javít a helyzeten, mindezidáig azonban alig érzékelhető javulás történt. A Dutch Council for Refugees felhívja az Európai Bizottságot, hogy az uniós jogszabályi rendelkezések megsértése miatt indítson jogsértési eljárást az Európai Közösségek Bírósága előtt Görögországgal szemben.

Tömeges menekültáradat

Évente menedékkérők tízezrei érkeznek Görögországba, az elbírálatlan menekültügyeket tekintve mostanra harmincezres ügyhátralék halmozódott fel. Az új görög kormány megerősítette, hogy szándékában áll javítani a kialakult helyzeten. Most azonban a jószándék kifejezésén túl konkrét cselekvésre van sürgősen szükség. Addig nem lehet visszaküldeni menedékkérőket Görögországba, amíg a szavakat tettek nem követik. Mindaddig, amíg a szavakat tettek nem követik egyetlen menedékkérőt sem lehet visszaküldeni Görögországba.

További információ:
Dutch Council for Refugees
Persvoorlichting VluchtelingenWerk Nederland
+31 (0)20 346 72 08
+31 (0)20 346 72 06
+31 (0)65 185 01 91

Forrás: http://www.ecre.org/
A panasz angol nyelven elérhető itt.

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság