#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A faj és a nemzetiség, mint üldözési okok értelmezése és összehasonlítása

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) részletes útmutatást adott ki a közelmúltban a vallási ok és a meghatározott társadalmi csoport értelmezéséről. Ugyanakkor viszonylag kevés útmutatás készült (különösen magyar nyelven) a faj és a nemzetiség értelmezéséről és összefüggéseiről. Az alábbi jegyzet ezek értelmezésében kíván segítséget nyújtani.

Magyar Helsinki Bizottság, 2008. szeptember

Az öt „egyezményes üldözési ok” a Genfi Egyezményben foglalt és a vonatkozó magyar jogszabályban is átvett menekültdefiníció szerves része. Egy személy menekültkénti elismeréséhez a következő feltételeknek kell teljesülniük: (1) származási országán kívül tartózkodik, (2) megalapozottan fél (3) üldözéstől, (4) melynek oka a kérelmező faja, vallása, nemzetisége, politikai véleménye vagy egy meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, (5) és esetében nem alkalmazandók sem a megszüntető, sem a kizáró klauzulák. Menedékkérők jogi képviselete során elengedhetetlen tehát annak megállapítása és hangsúlyozása, hogy a kérelmező esetében – a többi feltétel mellett – a hivatkozott üldözés oka az öt „egyezményes” ok valamelyike, vagy azok közül több.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) részletes útmutatást adott ki a közelmúltban a vallási ok és a meghatározott társadalmi csoport értelmezéséről, az utóbbiról szól a vonatkozó iránymutató esetjog túlnyomó része is. Ugyanakkor viszonylag kevés útmutatás készült (különösen magyar nyelven) a faj és a nemzetiség értelmezéséről és összefüggéseiről. Az alábbi jegyzet ezek értelmezésében kíván segítséget nyújtani.

A „faj” és a „nemzetiség”, mint üldözési okok értelmezése és összehasonlítása Elemzés (Magyar Helsinki Bizottság, 2008. szeptember)

 

 

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság