#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Védtelenül – Javaslat a magyar kirendelt védői rendszer reformjára

Szerzők: Kádár András Kristóf, Tóth Balázs, Vavró István
Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2007
ISBN: 978 963 86959 5 6

Translation is available for this content

Switch to English

A nehéz anyagi helyzetben levő terheltek jogi segítséghez való hozzájutása a büntető eljárásjog egyik fontos garanciális kérdése, a rászorulók ingyenes és kellőképpen hatékony jogvédelmének biztosítása állami kötelezettség.

A Magyar Helsinki Bizottság 2004-ben indult Büntetőjogi Segítségnyújtási Programja az empirikus kutatások és a büntetőeljárás résztvevőinek tapasztalatai alapján azt vizsgálta, hogy a magyar kirendelt védői rendszer a gyakorlatban megfelel-e ezen követelményeknek, biztosítja-e a kellően hatékony védelmet a rászorulú terheltek számára.

Több korábban született, a kirendelt védői rendszer strukturális problémáit bizonyító kutatás után a Helsinki Bizottság most nem csak a jelenlegi szabályozás hibáit tárta fel, hanem egy kétéves programban bizonyította, lehetne a gyakorlatban is működőképes rendszert kialakítani a gyanúsítottak védelemhez való jogának érvényesítésére. A program tapasztalatait összefoglaló, 2007 júliusában megjelent, Védtelenül című zárótanulmányban megfogalmazott javaslatok biztosítanák a védők az eljáró hatóságoktól független kirendelését, a felmerülő költségek átláthatóbb kifizetését és az ügyvédi munka minőségének ellenőrzését is.

A Büntetőjogi Segítségnyújtási Programot a Magyar Helsinki Bizottság és a Holland Helsinki Bizottság koordinálta. A Program gyakorlati kivitelezését a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Magyar Helsinki Bizottság együttműködési megállapodása, valamint a magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Budapesti Ügyvédi Kamara tevőleges támogatása tette lehetővé. A Program működésének anyagi forrását a Holland Külügyminisztérium MATRA programja és az Európai Bizottság biztosította.

A kiadvány megjelenését a Holland Külügyminisztérium MATRA programja támogatta.

Védtelenül – Javaslat a magyar kirendelt védői rendszer reformjára

Without Defense – Recommendations for the Reform of the Hungarian Ex Officio Appointment System in Criminal Matters

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság