Újabb menedékkérők nyertek pert a strasbourgi bíróságon

Translation is available for this content

Switch to English

A magyar állam megsértette három szíriai menedékkérő emberi jogait – mondta ki ma az Emberi Jogok Európai Bírósága. Anélkül utasították ki őket, hogy a hazai hatóságok érdemben foglalkoztak volna kérelmükkel, és tisztességesen kivizsgálták volna, mi vár rájuk Szerbiában vagy más országokban, fenyegeti-e őket kínzás, embertelen és megalázó bánásmód vagy büntetés. A panaszosokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a strasbourgi eljárásban.

A szíriai háborúból menekülő férfiak 2016 áprilisában léphettek be szabályosan, a hatóság engedélyével a röszkei tranzitzónába, hogy ott beadhassák a menedékkérelmüket. Azonban ahogy ezt megtették, az történt velük, ami akkoriban szinte mindenkivel: az egyéni körülmények figyelembevétele nélkül, tisztességes eljárást mellőzve pár óra leforgása alatt döntést kaptak arról, hogy nem vizsgálják érdemben a menedékkérelmüket. Ehelyett kiutasították őket a menekültügyi szempontból a magyar kormány által biztonságosnak minősített Szerbiába. A döntés egyáltalán nem foglalkozott sem azzal, hogy Szerbiában hozzáférnek-e a menekültügyi eljáráshoz, sem azzal, hogy vajon Szerbiából nem utasítják-e ki őket további harmadik országokba, és így a láncolat végén akár Szíriába is, ahonnan menekültek.

A szíriai menekülők megpróbálkoztak a sebtében meghozott menekültügyi döntés és kiutasítás felülvizsgálatával, de a bíróság is a 2015 óta hatályos, súlyosan menekültellenes hazai jogszabályokra hivatkozva utasította el őket. Ezek után azonnal kitessékelték őket a tranzitzónából, arra kényszerítve őket, hogy illegálisan távozzanak Szerbiába. A Magyar Helsinki Bizottság figyelmét a szerbiai Belgrade Centre for Human Rights és Nikola Kovacsevics ügyvéd hívta fel a három férfit sújtó magyarországi jogsértésekre, és ezek után fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A strasbourgi bíróság egyesítette egyéni panaszaikat, és mai ítéletében megállapította a magyar állam jogsértését mindhármuk tekintetében. Az indoklás kitér arra is, hogy a jogsértéseket csak súlyosbította, hogy a menedékkérők egyáltalán nem kaptak jogi segítséget az eljárás során. Emellett a bíróság nem hallgatta meg őket, és a tranzitzónából jogellenesen kényszerítették őket arra a hazai hatóságok, hogy Szerbiába illegálisan távozzanak. Ráadásul a magyar állam önkényesen nem vette figyelembe az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága álláspontját, amely Szerbiát menekültügyi szempontból nem tekintette biztonságosnak. A menedékkérők Szerbiában reális veszélynek voltak kitéve, hogy tovább toloncolják őket Észak-Macedóniába, majd Görögországba. Márpedig ezeken a helyeken sem volt esélyük tisztességes menedékjogi eljárásra és szükség esetén védelemre.

„Három éve, 2019 novemberében született meg az első olyan ítélet, amely az alapvető emberi jogokat sértőnek minősítette azt, ahogy a menedékkérőket megfelelő eljárás nélkül automatikusan és illegálisan kényszerítik vissza Szerbiába a magyar tranzitzónákból.  Miközben ügyfeleinkkel együtt örülünk az ítéletnek, az végtelenül elszomorító, hogy az akkori jogsértő helyzet azóta csak rosszabb lett, ma már egyáltalán nincs lehetőség a menedékkérelem benyújtására sem, a védelemért folyamodók erőszakos és jogellenes visszakényszerítése pedig napi gyakorlat” – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a pernyertes panaszosok jogi képviselője.

A jogsértés megállapításán túl a három panaszos mindegyikének igazságos elégtételt, kártérítést állapított meg a bíróság, fejenként 5000 eurót.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság