#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Tisztességes eljáráshoz való jog a büntetés-végrehajtási intézetek fegyelmi eljárásaiban (2012-2014)

Translation is available for this content

Switch to English

A projekt célkitűzése a fogvatartottak elleni fegyelmi eljárások vizsgálata, különös tekintettel a tisztességes eljáráshoz való jog garanciális elemeinek érvényesülésére, és a kutatási tapasztalatok alapján olyan, a jogalkotáshoz és a fegyelmi eljárások gyakorlatához kapcsolódó javaslatok megfogalmazása, amelyek alapján erősíthető a fegyelmi eljárások tisztességes jellege.

A projekt keretében átfogóan elemeztük a büntetés-végrehajtási intézetekben lefolytatott fegyelmi eljárásokra vonatkozó nemzetközi követelményeket, valamint a magyar szabályozást. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával együttműködésben négy büntetés-végrehajtási intézetben vizsgáltuk meghatározott fegyelmi eljárások iratanyagát. A projekt keretében különböző beosztású, a fegyelmi eljárásokkal kapcsolatba kerülő büntetés-végrehajtási dolgozókkal, valamint büntetés-végrehajtási bírákkal készítettünk interjúkat. A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából eljáró ügyvédek egyedi fegyelmi eljárásokban látták el a fogvatartottak képviseletét.

A kutatási tapasztalatokat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a kutatásban részt vevő büntetés-végrehajtási intézetek, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint az Országos Kriminológiai Intézet képviselőinek részvételével megtartott szakmai kerekasztalon mutattuk be. A kutatási eredményeket összegző tanulmányt a kerekasztalon elhangzott javaslatokra figyelemmel véglegesítettük.

A projekt keretében készült tanulmány az alábbi linken letölthető:

Fegyelmi eljárások a büntetés-végrehajtásban – A tisztességes eljáráshoz való jog a fogvatartottak elleni fegyelmi eljárásokban

A tanulmány angol nyelvű összefoglalója itt érhető el.

 

A projektet az Open Society Foundations támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság