#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Teljes siker a Figyelő kiadója elleni perben

24 nem közszereplő és 10 közszereplő ügyfelünk is pert nyert az egykori Figyelő ma is létező kiadója, a Mediaworks Zrt. ellen. A kormány médiájának vezércégével szembeni perben a pernyertes felperesek között nyolcan is a Magyar Helsinki Bizottság mostani vagy egykori munkatársai. Ügyvédi képviseletet is mi biztosítottunk.

Translation is available for this content

Switch to English

A személyiségi jogi pernek az volt a célja, hogy bíróság marasztalja el a kormánypárti lap kiadóját, mert közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat, egyetemi oktatókat és egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be. Ez a Fővárosi Törvényszéken folyó perben meg is történt.

A bíróság szerint a Figyelő „Soros-listája” nem csak a nem közszereplőknek okozott kárt, hanem a közszereplőknek is: az ilyen fokú személyes támadást még ők sem kötelesek eltűrni.

A Mediaworksnek összesen 14 milliós sérelemdíjat és kamatait kell megfizetnie a felpereseknek, és bocsánatot kell kérnie a megsértett barátainktól. Az ítélet még nem jogerős.

A kormánysajtó és kormány propagandagépezete ellen eddig számos elmarasztaló ítélet született már, de eddig egy sem volt, ahol ilyen sokan álltak volna ki magánéletük védelmében, és vállalták volna a pereskedés kellemetlenségeit. Nyilvánosan megbélyegző, jó hírnevet sértő ellenséglisták gyártása ellen mindannyiunk érdeke fellépni. Ez a fajta civil kurázsi igazán tiszteletreméltó és példamutató.

Tisztességes emberek megbélyegzése és befeketítése nem azonos a sajtószabadsággal! A Figyelő Soros-listája egy visszataszító lejárató kampány egyik ostoba és kártékony mozzanata volt. Itt semmiképpen nem beszélhetünk újságírói teljesítményről, a hazug lista nem a társadalom érdekét szolgálta, hanem csak a politikai megrendelőjét.

A Fővárosi Törvényszék előtt 11 egykori listázott személyesen is tanúságot tett. Köztük voltak kollégáink is. Pár gondolat tőlük:

Fazekas Tamás ügyvéd kollégánk arról beszélt, hogy az emberi jogok védelmére tette fel szakmai életét, és amit csinál, azt lehet ugyan politikai szempontból „keretezni”, de őt sem Soros György, sem politikai párt nem utasíthatja semmire. Hogy a Figyelő-cikk szerint mégis utasítható lenne, az kétségbe vonja a szakmai és morális integritását. És ez tűrhetetlen. Ez a hazaárulózás nála is „mélyebbre ment”, mint az addigi bírálatok.

Tóth Balázs ügyvéd kollégánk 2004 óta dolgozik egyesületünknél. Nem volt Soros zsoldosa soha, hanem ügyvéd, aki mindig csak az ügyfelét képviseli. Így volt ez akkor is, amikor a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló parlamenti bizottság tagja volt, és 2010 után is, amikor az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása nyomán elkezdtük monitorozni a jogállamiság helyzetét – nem utasításra vagy pénzért, hanem belső indíttatásból, szakmai megfontolásból. Amikor a lista megjelent, anyukája elcsukló hangon hívta fel azzal, hogy „ugye tudod mi lesz azzal, ha valakit listáznak, hagyd abba”. De nem hagyta abba, azóta se.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság