#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Rendőrségi lépések az etnikai aránytalanságok kiküszöbölésére

A Magyar Helsinki Bizottság és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyezségével zárult az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárása, amely azt vizsgálta, hogy a rendőrség eleget tesz-e az egyenlő bánásmód törvényi követelményének.

Translation is available for this content

Switch to English

A Hatóság azt követően indított eljárást, miután felmerült a gyanú, hogy Rimócon szinte kizárólag roma származású kerékpárosokkal szemben szabnak ki bírságot a biciklik hiányos felszerelése miatt. A Hatóság megállapította, hogy a rendőrök egyedi intézkedései ugyan jogszerűek voltak, de a szabálysértési gyakorlat összességében sérthette a roma közösség egyenlő bánásmódhoz való jogát. A rendőrség a héten kötött egyezségben vállalta, hogy konkrét lépéseket tesz a cigány lakosság egyenlő bánásmódhoz való jogának érvényesítése érdekében.

 A Helsinki Bizottság a helyi jegyző jelzésére indult eljárásban vizsgálta a biciklik felszerelésének hiányosságai miatt a rimóci lakosokkal szemben 2011. január és szeptember között kiszabott helyszíni bírságokat. A szabálysértők neve és lakóhelye alapján kiderült, hogy a 36 megbírságolt rimóci lakos közül 35 valószínűsíthetően roma. Ez több mint 97%-os arány, holott szociológiai becslések szerint a lakosság legfeljebb 25-30%-a cigány származású, azaz a bírsággal sújtott romák aránya négyszer nagyobb, mint a lakosságbeli számarányuk.

Az aránytalanság oka nem az, hogy csak a cigány emberek járnak csengő vagy lámpa nélküli biciklivel, a helyszíni látogatás tapasztalatai alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a környékbeli lakosok általában hiányos felszerelésű kerékpárral közlekednek. Az ott jártunkkor látott rimóci biciklik 81%-áról hiányzott a csengő és/vagy a lámpa, és a Nógrád megyében fényképes apróhirdetéssel eladásra kínált biciklik 87%-a sem felelt meg a közlekedési előírásoknak.

A Helsinki Bizottság részletes beadványát és a rendőrség érveit értékelve a Hatóság megállapította, hogy „az önmagukban jogszerű és szakszerű egyedi rendőri intézkedések összeadódó hatása etnikai aránytalanságok előidézéséhez vezethetett, ami ugyanakkor az egyedi rendőri intézkedések vizsgálata alapján a főkapitányság részéről – a helyszíni bírsággal sújtott személyek nemzetiségi hovatartozására vonatkozó adatok kezeléséhez szükséges törvényi felhatalmazás, és az erre vonatkozó adatok ismeretének hiányában – nem volt feltárható és ez által észlelhető”.

Az eljárásban a Magyar Helsinki Bizottság és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyezséget kötött. Ebben rendőrség vállalta, hogy felhívják az állomány figyelmét az egyenlő bánásmód követelményének betartására, és a megyében szolgálatot teljesítő húsz rendőr részt vesz az Egyenlő Bánásmód Hatóság érzékenyítő tréningjén. A rendőrség továbbá két évig adatokat szolgáltat a térségben kerékpáros szabálysértések miatt kiszabott bírságokról, hogy a Hatóság megbizonyosodhasson arról, hogy a szabályokat a rendőrség mindenkivel szemben egyformán érvényesíti. A rendőrség továbbá csengőt, lámpát és láthatósági mellényt biztosít a hiányos felszereltségű biciklikkel közlekedőknek.

„Fontos és előremutató, hogy a rendőrség felismerte az egyenlő bánásmód megvalósulásához fűződő hosszú távú társadalmi érdekeket, és vállalta, hogy lépéseket tesz annak tényleges érvényesítése érdekében” – mondta dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Az eljárás keretében a Magyar Helsinki Bizottság által feltárt adatokat itt mutatjuk be.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság