Kettős mérce – Börtönviszonyok Magyarországon

Magyar Helsinki Bizottság, Budapest, 2002
Szerzők: Eörsi János, Jelencsics Zsuzsa, Kádár András Kristóf, Mándli Iván, Somogyi János
ISBN: 963 00 9508 4

Translation is available for this content

Switch to English

 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Magyar Helsinki Bizottság között 1999. december 23-án létrejött együttműködési megállapodás alapján a bizottság munkatársai 2000 áprilisa és 2001 januárja között kilenc büntetés-végrehajtási intézetet látogattak meg (többek között Budapesti Fegyház és Börtönt, a Szegedi Csillag Börtönt, a fiatalkorúak tököli büntetés-végrehajtási intézetét, a Sopronkőhidai Országos Fegyház és Börtönt). A felkeresett intézetekben a megfigyelőcsoportok mindenekelőtt a fogvatartottak jogaira vonatkozó szabályok érvényesülését követték nyomon, de gyűjtöttek adatokat az elítéltek szociális helyzetéről és a társadalomba való visszailleszkedésük esélyeiről is.

Az ügyvédekből, orvosokból, joghallgatókból, szociológusokból álló 4-6 fős összesen negyven napot töltöttek a börtönökben, és ezalatt 565 véletlenszerűen kiválasztott fogvatartottal készítettek kérdőíves interjút, számos beszélgetést folytattak továbbá a bv. állomány tagjaival, az egyes bv. intézetek vezetőivel, nevelőtisztekkel, felügyelőkkel, orvosokkal, lelkészekkel, pszichológusokkal is.

A kérdőívek feldolgozása után elkészült a program tapasztalatait összefoglaló, kétszáz oldal terjedelmű kiadvány, amelynek címe: Kettős mérce – Börtönviszonyok Magyarországon. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának utószavával záruló kötet külön fejezetben foglalkozik a megfigyelés során feltárt visszásságokkal, az intézetekben fennálló egészségügyi állapotokkal, az elítéltek bekerülés előtti és szabadulás utáni életesélyeivel valamint a büntetés-végrehajtás anyagi helyzetével és az elítélt-munkáltatás gazdaságosságának kérdéseivel.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság