#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Jogvédő szervezetek közleménye az ombudsman nyilatkozatáról

Translation is available for this content

Switch to English

Közös közlemény dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. április 2-i nyilatkozatáról

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, dr. Szabó Máté 2009. április 2-án, a FigyelőNeten megjelent interjúban többek között kijelentette, létezik „etnikai alapon kategorizált bűnözés” – a „cigánybűnözés”, amely a megélhetési bűnözés sajátos formája. A cigánysággal összefüggésben „kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról” beszélt, amelyet szembeállított az individualizált magyar társadalommal. Kifejtette, hogy ennek a specifikus bűnözői profilnak a létezésére figyelmeztetni kell a magyar társadalom többségét, és önmagát a kisebbségi biztossal szemben többségi biztosként aposztrofálta, ami azt sugallja, hogy nem tekinti magát a kisebbségi csoporthoz tartozók ombudsmanjának.

Ezek a kijelentések, amelyek arra mutatnak, hogy az országgyűlési biztos kapcsolatot feltételez az etnikai hovatartozás és a bűnözés között, nem egyeztethetők össze a Magyar Köztársaság Alkotmányában megfogalmazott diszkrimináció-tilalommal, kirekesztők és sértik a cigánysághoz tartozók méltóságát.

Dr. Szabó Máté utóbb megjelent közleménye az interjú címét teszi felelőssé a félreértésért, noha a fenti, elfogadhatatlan kijelentések önmagukban, az írás címétől függetlenül értelmezhetők és értelmezendők. Állításait azonban az országgyűlési biztos nem vonta vissza, ezért úgy kell tekintenünk, hogy azokat továbbra is érvényesnek tartja.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladata valamennyi, a Magyar Köztársaság intézményeivel kapcsolatba kerülő személy vagy csoport alkotmányos jogainak védelme, legyen bár szó a többséghez, vagy kisebbséghez tartozókról. A fent idézett kijelentések fényében úgy véljük, dr. Szabó Máté a továbbiakban nem töltheti be hitelesen ezt a tisztséget.

Magyar Helsinki Bizottság
Roma Polgárjogi Alapítvány
Európai Roma Jogok Központja (ERRC)
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság