1% tőled, 100% tőlünk Ajánld adód 1%-át idén a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél többeknek tudjunk segíteni!

Jogszerű túlzsúfoltság a börtönökben? – Szokatlan jogalkotási technikával próbálkozik a kormány

Translation is available for this content

Switch to English

A büntetés-végrehajtásban tapasztalható túlzsúfoltságot a kormány nem a fogvatartotti létszám csökkentésével enyhíti, hanem a jogszabályok megváltoztatásával kozmetikázza. Módosult ugyanis a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól szóló rendelet, amely előírja az egy fogvatartottra jutó terület minimumát. Mostantól “LEHETŐSÉG SZERINT” kell csak biztosítani az eddig kötelező minimális mozgásteret.

A büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltak, a telítettség jelenleg közel 140%, és a szigorodó büntetőpolitika, valamint a kis értékű lopások esetén alkalmazható elzárások miatt ennek is a további jelentős növekedése várható. A Helsinki Bizottság tapasztalatai szerint a büntetés-végrehajtási intézetek eddig sem tartották be a törvény előírásait, nem ritkán a másfél négyzetmétert sem éri el az egy főre jutó mozgástér, holott férfiaknál 3, fiatalkorúaknál és nőknél pedig 3,5 négyzetmétert kellene biztosítani.

Azzal, hogy a kormány lazít a jogszabályi előírásokon, nem oldja meg a problémát, viszont szembe megy a nemzetközi elvárásokkal.

Az emberhez méltó elhelyezési körülmények követelményét nem írhatja felül a “kreatív” jogalkotás. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata nem fog változni attól, hogy itthon – formálisan – jogszerűvé válik akár fél négyzetméteren is embereket fogva tartani, és a magyar börtönök tényleges zsúfoltsága nem lesz elviselhetőbb attól, hogy a kormány megpróbálja jogszerűvé tenni ezt az állapotot. A büntetés-végrehajtási rendszernek ugyanolyan nehéz lesz a fogvatartottak közötti konfliktusokat kezelni, az intézetek biztonságát garantálni, és ugyanolyan kilátástalan lesz az elítéltek visszailleszkedésének elősegítése is.

Emellett a Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak találja, hogy a kormány a maga számára kibúvót biztosít a polgáraival szembeni kötelezettségei alól, míg fordítva természetesen elvárja a teljesítést. Ez a módosítás azt üzeni: az államnak nem kell teljesítenie a kötelezettségeit, ha az objektív körülmények azt nem teszik lehetővé. Vajon elfogadná tőlünk ugyanezt az érvelést az adóink befizetése kapcsán?

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság