Jogok a rácsok mögött

A fogvatartás ideje alatt elkövetett erőszakos cselekmények sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, és különféle formákat ölthetnek: előfordulhatnak fogvatartottak között, vagy az őrök és az őrizetben tartottak között is.

A rács mögött az elítéltek elszigeteltek, megbélyegezettek maradnak, és nem férnek hozzá az információkhoz és a külvilággal fenntartott kommunikációs eszközökhöz. A fogvatartási helyek gyakran működnek valamiféle legális fekete lyukként: nehezen elszámoltathatóak és felügyelhetőek.

Hogyan javíthatjuk az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést azon fogvatartottak számára, akik a letartóztatásuk alatt, vagy a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásuk ideje alatti fogvatartás során szenvedtek el erőszakos bűncselekményeket? A felügyelet hiánya és a jogorvoslat megszerzésének gyakorlati nehézségei együtt azt jelentik, hogy az áldozatok hangja gyakran hallhatatlan.

Az elmúlt két évben a Fair Trials öt partnerrel (köztük a Magyar Helsinki Bizottsággal) működött együtt annak érdekében, hogy megvizsgálja az erőszakot elszenvedő fogvatartottak igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésének akadályait Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában és Svédországban. A projekt során a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásuk alatt fogvatartott külföldiekre, valamint a büntetőeljárásuk során letartóztatott személyekre összpontosítottunk.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság