Adjuk össze! Támogasd adományoddal a kölcseys tanárok jogi küzdelmét!

Gyakran ismételt kérdések és válaszok az Ukrajnából menekülőknek

Összegyűjtöttük azokat a visszatérő kérdéseket, melyeket az Ukrajnából menekülők tettek fel munkatársainknak, és amikre nem tértünk ki tájékoztatónkban. A dokumentum letölthető és terjeszthető magyar, angol, ukrán és orosz nyelven is.

Translation is available for this content

Switch to English

Folyamatosan frissülő tájékoztatónkat magyarul, angolul, ukránul és oroszul is közzétettük itt.

 

A négy nyelven is olvasható GYIK letölthető innen:

 

Gyakran ismételt kérdések válaszokkal (HU)

Frequently asked questions with answers (EN)

ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ (UA)

ЧАСТО ЗАДАВАЕМЫЕ ВОПРОСЫ С ОТВЕТАМИ (RU)

 

A menedékes (ideiglenes) védelemre jogosultak (Ki kaphat ideiglenes védelmet – menedékes státuszt – Magyarországon?)
 • Ha az ukrán állampolgárságú családtagoknak van nem ukrán, illetve nem EU-s ország állampolgárságával rendelkező családtagja, ez utóbbi családtag kérelmezheti a menedékes státuszt a többi ukrán családtaggal együtt?

Igen, ha ez a családtag az ukrán családtag házastársa, élettársa, kiskorú gyermeke, vagy más olyan közeli rokona, aki egy háztartásban élt az ukrán családtaggal.

 • Ha valaki azért nem kérelmezheti a menedékes státuszt, mert nem ukrán állampolgár, illetve nem családtagja ukrán állampolgárnak, illetve nem Ukrajna által elismert menekült vagy ilyen személy családtagja, kérhet másfajta védelmet?

Különböző célú tartózkodási engedélyeket lehet kérni (pl. munka, tanulás, családi együttélés céljából, de csak akkor, ha ténylegesen lehetősége van arra, hogy itt tanuljon, dolgozzon vagy itt élő családtagjaival együtt éljen).  Ezen az oldalon olvashat ezekről a tartózkodási engedélyekről bővebben: www.bevandorlas.hu. Amennyiben tartózkodási engedélyt nem igényel(het), de származási országába nem tud biztonságosan visszatérni, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot velünk közvetlenül, hogy megvitassuk a jogi lehetőségeket.

 • Az ideiglenes védelem/menedékes státusz ugyanaz, mint a menekült státusz?

Nem. Az ideiglenes védelem, vagy más néven menedékes státusz, nem ugyanaz, mint a menekült státusz. A menekült státuszt ugyanis hosszú és bonyolult menekültügyi eljárás eredményeként adják meg. Az Ukrajnából menekülő emberek számára azt javasoljuk, hogy menedékes státuszt kérjenek, ez ugyanis biztosítja a számukra szükséges azonnali védelmet.

Belépés közvetlenül Ukrajnából Magyarországra
 • Ha a kiskorú gyermek csak egyik szülőjével utazik, szükséges a másik szülő hozzájárulása is ahhoz, hogy átlépjék a határt?

Nem.

 • Tud a Magyar Helsinki Bizottság abban segíteni, hogy valaki elhagyja Ukrajnát?

Sajnos nem tudunk ebben segíteni.

 • Mi lesz a sorsa azoknak, akik érvényes dokumentumok (például biometrikus útlevél) nélkül lépik át a határt?

Ezeket az embereket a határátlépést követően regisztrációs pontokhoz irányítják, ahol rögzítik a személyes adataikat. Ha ukrán állampolgárokról vagy családtagjaikról, illetve Ukrajnában elismert menekültekről vagy családtagjaikról van szó, meg fogják kérdezni tőlük, hogy menedékes státuszt szeretnének-e (ez egy évig érvényes), vagy pedig csak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást (amely maximum 3 hónapig érvényes). Ha nem ukrán állampolgárokról vagy családtagjaikról, illetve Ukrajnában elismert menekültekről vagy családtagjaikról van szó, és nem is EU-s állampolgárról, akkor az érintett személy csak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kaphat.

 • Ukrajnai menedékkérők (tehát azok, akik menekült státuszt szerettek volna Ukrajnában) átléphetik a határt?

Igen, de nem kaphatnak menedékes státuszt. Őket regisztrálni fogják és maximum 3 hónapig érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolással ellátni. Ha valakinek gondja akad azzal, hogy tovább utazzon, illetve ha származási országába nem térhet vissza, lépjen kapcsolatba velünk.

Belépés Magyarországra más szomszédos országokból (nem közvetlenül Ukrajnából)
 • Az Ukrajnából menekülők beléphetnek Magyarországra más ország területéről is?

Biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán emberek: Igen.

Biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán emberek: Nem jutott el hozzánk olyan információ, amely szerint ne engedtek volna át régi – tehát nem biometrikus – útlevéllel rendelkező embereket a határon.

Harmadik országok olyan állampolgárai (azaz nem ukrán vagy nem uniós ország állampolgárai), akiknek nincsen olyan vízuma, mely magyarországi vagy schengeni övezetben (EU + Liechtenstein, Norvégia, Svájc, Izland) történő tartózkodásra jogosítana: Nem, kivéve ha ukrán állampolgár vagy Ukrajnában elismert menekült családtagja.

Belépés a schengeni övezetbe Magyarországról
 • Biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán emberek tovább utazhatnak más schengeni országba?

Igen, ők 90 napig vízummentesen utazhatnak.

 • Biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán emberek tovább utazhatnak más schengeni országba?

Ha egy biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgár egyik uniós országból a másikba szeretne utazni, úgy érdemes az utazás előtt tudakozódni (például kapcsolatba lépni az adott ország rendőrségével, határőrségével, nagykövetségével vagy konzulátusával), hogy kiderüljön, a célország beengedi-e a határain ezeket az embereket. A szabályok eltérőek lehetnek földi és légi utazás esetén például. Ha ezek az emberek csak rövidebb időt szeretnének Magyarországon tölteni, akkor kérjenek Magyarországon ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Érdemes tudni ugyanakkor, hogy az ukrán állampolgárok és családtagjaik, valamint az Ukrajnában elismert menekültek és családtagjaik az EU-n belül bárhol kérhetnek menedékes státuszt, biometrikus útlevél nélkül is. Azt tanácsoljuk, hogy lépjenek kapcsolatba az érintett ország nagykövetségével/konzulátusával, amelyek az adott országban érvényes speciális beutazási szabályokkal kapcsolatban tájékoztatást tudnak adni. (pl. Németország az Ukrajnából menekülő valamennyi ember számára szabad belépést biztosít).

 • Mi történik akkor, ha a menedékes státuszra jogosult családtagok más uniós országokban vannak?

A családtagok családegyesítési eljárást kezdeményezhetnek. Ha Magyarországon szeretnének élni, kérjük vegyék fel velünk a kapcsolatot további információért. Ha másik uniós országban szeretnének élni, úgy kérjük vegyék fel a kapcsolatot az adott ország nagykövetségével vagy konzultáljanak olyan ottani szervezetekkel, amelyek ingyenes jogi segítséget nyújtanak a családegyesítés kérdésében.

 • Harmadik országok állampolgárai (azaz nem ukrán vagy nem uniós ország állampolgárai) tovább utazhatnak Magyarországról?

Nem, kivéve ha megszerzik a szükséges vízumot. Ezeknek az embereknek a magyarországi tartózkodása addig is úgy válhat jogszerűvé, ha regisztrálnak az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolásért. Ennek birtokában 30-90 napig lehetnek Magyarországon. Ha valaki nem tud visszatérni származási országába és más uniós országba sem tud tovább utazni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Azt tanácsoljuk, hogy lépjenek kapcsolatba az érintett célország nagykövetségével/konzulátusával, amelyek az adott országban érvényes speciális beutazási szabályokkal kapcsolatban tájékoztatást tudnak adni. (pl. Németország az Ukrajnából menekülő valamennyi ember számára szabad belépést biztosít).

 • Ha biometrikus útlevéllel rendelkező szülőknek vagy törvényes gyámoknak a gyermeke nem rendelkezik ilyen útlevéllel, a gyermekek tovább utazhatnak?

Ebben az esetben először meg kell próbálni útlevelet kérni a gyermeknek az ukrán nagykövetségen. Egyebekben a 2. kérdés alatt írottak érvényesek itt is.

 • Ha valaki, aki Ukrajnából menekül, kéri a menedékes státuszt Magyarországon, akkor tovább utazhat más uniós országba és ott is kérheti?

Ha a menedékes státuszt kérelmezője megkapta a menedékes kártyáját (menedékes okmányt) is, akkor ennek a kártyának a birtokában 90 napig szabadon utazhat az EU országaiban. A menedékes státusz kérelmezését követő 45 napon belül kell megkapniuk ezt az okmányt a hatóságtól. Minden EU tagállamban más a szabályozás arra vonatkozóan, hogy az, aki egy tagállamban már kapott menedékes státuszt, kérelmezheti-e másik tagállamban is a menedékes státuszt. Emiatt azt javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a célország hatóságaival, nagykövetségeivel, mivel egyes EU tagállamok nem fogadnak el menedékes kérelmeket azoktól, akik valamelyik másik országban már megkapták ezt a státuszt. Abban az esetben azonban, ha az adott tagállam kiadja a menedékes okmányt annak, akinek már korábban másik ország is biztosította azt, akkor a korábbi okmány érvényessége megszűnik. Ennek az az oka, hogy a menedékes státusszal járó jogosultságok mindig csak egy adott országban gyakorolhatóak.   

Ez nem zárja ki azt, hogy azok, akik valamely EU tagállamban már kaptak menedékes okmányt, más tagállamban más jogcímen is tartózkodási jogot szerezzenek (pl. tanulmányi vagy munkavállalási céllal kérjenek tartózkodási engedélyt).

Utazás Magyarországról EU-n kívüli országba
 • Ha az Ukrajnából menekülők Magyarországra érkeznek, de innen szeretnének továbbmenni az EU-n kívüli országba (például az USA-ba, Kanadába vagy az Egyesült Királyságba), mit kell tenniük?

Először is a magyarországi tartózkodáshoz szükséges dokumentumokat kell elintézni, azaz menedékes státuszt kell kérelmezni vagy ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást igényelni, kivéve, ha a vízummentes tartózkodás joga adott (például a biometrikus útlevél által biztosított 90 napos vízummentes időszak által). Ezt követően javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az annak az országnak a nagykövetségével, ahová menni szeretnének. A nagykövetségek tudnak ugyanis az adott ország beutazási szabályaival kapcsolatban felvilágosítást adni. Ha a nagykövetségek túlterheltek és nem válaszolnak, úgy érdemes olyan ingyenes jogi segítséget nyújtó szervezetekhez fordulni, amelyek abban az országban működnek, ahova utazni szeretnének. Ezeket a szervezeteket a google-n keresztül megtalálják.

A menedékes eljárás
 • Az érvényes útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok és családtagjaik kérhetik a menedékes védelmet? Ha igen, melyik országban?

Igen, akkor is, ha az útlevél nem biometrikus. A régebbi típusú (chip-et nem tartalmazó) útlevél is elegendő ehhez. Az ukrán állampolgárok és családtagjaik eldönthetik, hogy melyik az az uniós ország, ahol szeretnének menedékes státuszt. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy ha egy biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgár egyik uniós országból a másikba szeretne utazni, úgy érdemes az utazás előtt tudakozódni (például kapcsolatba lépni az adott ország rendőrségével, határőrségével, nagykövetségével vagy konzulátusával), hogy kiderüljön, a célország beengedi-e a határain ezeket az embereket. A szabályok eltérőek lehetnek földi és légi utazás esetén például.

 • Milyen nyomtatványt kell annak kitöltenie, aki menedékes státuszt szeretne?

Egy formanyomtatványt kell kitölteni, amit az emberek az idegenrendészeti hatóság ügyintézőitől kapnak vagy a regisztrációs pontokon a határ mellett, vagy pedig a hatóság ügyfélszolgálati irodáiban. A nyomtatványon kérdéseket tesznek fel a személyes adatok, határátlépés vonatkozásában, illetve ott lehet jelezni azt is, hogy ha szállásra van szükség.

 • Hol lehet a menedékes státuszt kérelmezni?

Budapesten az idegenrendészeti hatóság 1108 Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található irodájában, minden nap 8 és 16 óra között, Budapesten kívül pedig a hatóság bármely ügyfélszolgálati irodájában.

Regisztrációs pontokon is be lehet nyújtani a kérelmet, ilyenek jelenleg Fehérgyarmaton és Cigándon és Záhonyban vannak, de kapacitástól függően ez változhat.

 • Kell előzetesen időpontot foglalnom a kérelem leadásához?

2022 március 18-ai információink alapján a hatóság csak azokat fogadja, akik korán reggel, 8 óra környékén már megjelennek és sorba állnak.  Tudomásunk szerint napi 300-400 ember kérelmét fogadják be egy nap.

 • Milyen hosszú a menedékes eljárás?

Az eljárást 45 napon belül le kell folyatni. Meghallgatásra nem kell számítani, kivéve, ha biometrikus útlevél nélkül érkeztek, mert ekkor több kérdést kell megválaszolni.

 • Ha valaki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kapott, nem kérhet menedékes státuszt?

Ha az érintett személy ukrán állampolgár/menekült vagy ilyen személy családtagja, akkor igen, egyébként nem. Ebben az esetben az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást visszavonják.

A menedékes státuszhoz kapcsolódó ellátások / fogalkoztatás
 • A Magyar Helsinki Bizottság tud segíteni szállás szervezésében, illetve meg tudja mondani, milyen támogatásra számíthatunk?

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy valamennyi megkeresésre legjobb tudásunk szerint válaszoljunk, de a szakértelmünk a menedékes státusz megszerzéséhez kapcsolódó jogi kérdésekre terjed ki. Emiatt azt kérjük, hogy ha kérdéseik a szociális ellátórendszerhez kapcsolódnak, úgy lépjenek kapcsolatba a Menedék Egyesülettel. Ezen az email címen tudnak írni nekik: menedek@menedek.hu.

 • Amikor a menedékes státuszt kérem, kérnem kell szállást is, ha szükségem van rá?

Igen. Ha a kérelmezőnek csak pár napra van szállása, de hosszabb távon a lakhatása nincs megoldva, akkor ezt egyértelműen jelezni az ügyintézőnek, amikor a menedékes kérelmet beadják. A kérelmező már az eljárás alatt is jogosult szállásra és élelemre rászorultsága esetén.

Miután a menedékes státuszt a kérelmező megkapta, a státusz érvényessége alatt is végig jogosult marad szállásra és élelmezésre, ha szüksége van rá. 

 • Milyen pénzbeli ellátásra jogosultak a menedékes eljárás alatt és azt követően azok, akik magánszálláson vannak (nem pedig a hatóságok által biztosított szálláson)?

A menedékes státuszt kérelmezők és menedékesek havi 22.800 forint támogatást kaphatnak. Gyermekes családok a gyermekek számától függően részesülhetnek további támogatásban. Egy gyermek után ez az összeg 13.700 forint. Ha dolgozni kezd, vagy nyugdíjat kap, ez a támogatás megszűnik.

 • Ha valaki csak ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kap, kaphat szállást is?

Igen.

 • Hol lehet szállásokat találni?

Itt van néhány olyan weboldal, ahol érdemes szállás után nézni:

https://shelterukr.com/

https://help.budapest.hu/

https://www.supportukraine.hu/

https://ukrainehelp.hu/en/

https://www.ukrainetakeshelter.com

menekult@utcarollakasba.hu

 • Az Ukrajnából menekülő emberek dolgozhatnak Magyarországon?

Azok, akik menedékes státuszt kapnak, bizonyos szakmákban külön engedély nélkül dolgozhatnak. Több más szakmában pedig könnyített munkavállalási engedélyezési eljárást követően dolgozhatnak a menedékesek. A munkavállalás kérdéseire ugyanakkor a Magyar Helsinki Bizottság szakértelme nem terjed ki, így javasoljuk, hogy kérdéseiket küldjék meg az ügyvédi kamara e célból létrehozott email címeire: ukraine@muknet.hu and ukraine@bpbar.hu. Ebben a kérdésben a Menedék Egyesület is tud segíteni, az email címük: menedek@menedek.hu.

 • A menedékesek kapnak egészségügyi ellátást? És azok, akik még nem kapták meg a menedékes státuszt, de már kérelmezték?

Igen. A menedékesek és a menedékes státuszt kérelmezők a közegészségügyi szolgáltatásokat igénybe vehetik és jogosultak sürgősségi és más, feltétlenül szükséges ellátásra, valamint onkológiai ellátásra és más olyan speciális ellátásra, amelyet krónikus betegség indokol.

 • Hol férhetnek hozzá az emberek az egészségügyi ellátáshoz?

Ha azoknak, akik a hatóságok által kijelölt szálláshelyeken élnek, egészségügyi ellátásra van szükségük, forduljanak a szálláshelyen dolgozó hatósági emberekhez.  A magánszálláson lakó menedékesek és menedékes státuszt kérelmezők a háziorvoshoz mehetnek receptekért és más egyszerűbb vizsgálatokra. Ha valakinek sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor menjen a legközelebbi kórházba, el fogják látni. Háziorvosok és kórházak címének kiderítéséhez kérjük használják a google-t.

 
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság