#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

GENSEN projekt: A gender (nem) kérdése az európai menekültügyi eljárásban

A GENSEN projekt legfőbb célja, hogy az európai országokban folyó menekültügyi eljárásokban érvényt szerezzen a nemek közötti egyenlőségnek, és védelmet biztosítson a sérülékeny menedékkérőknek.

A GENSEN projekt legfőbb célja, hogy az európai országokban folyó menekültügyi eljárásokban érvényt szerezzen a nemek közötti egyenlőségnek, és védelmet biztosítson a sérülékeny menedékkérőknek. A projekt központi eleme az európai menekültügyi szabályozás gyakorlatának összehangolása a gender (nem) kérdése vonatkozásában. A GENSEN projekt célja az is, hogy hozzájáruljon gender kérdésköre iránti érzékenység kialakításához a érintett hazai szervezetek körében, annak érdekében, hogy a nők és az LMBT emberek ügye központi kérdéssé váljon.

A GENSEN projekt főbb tevékenységei között szerepel egy tíz országban folytatott összehasonlító tanulmány készítése, nemzeti szemináriumok szervezése, melyek elősegítik az információáramlást és a közös gondolkodást, valamint lehetőséget adnak a hatékony gyakorlati módszerek megosztására. A projekt része a regionális tanfolyamok szervezése, melyek fókusza a gender-szempont a menekültügyi eljárásban történő megerősítése. A projekt egy, a nyilvánosság számára is elérhető jelentéssel és egy konferenciával zárul, amelyen részt vesznek az európai döntéshozók és a különböző európai menekültüggyel foglalkozó szervezetek.

A jelentés itt letölthető. A nemzeti jelentés Magyarországról elérhető itt.

A projektvezető civil szervezet a Comisión Española de Ayuda al Refugiado (Spanyolország). További partnerek a France Terre d’Asile (Franciaország), az Asylum Aid (Egyesült Királyság), a Consiglio Italiano per i Rifugiati (Olaszország) és a Magyar Helsinki Bizottság. A projekt 2010 októberében indult, a befejezés 2012 márciusára tervezett.

A projektet az Európai Bizottság az Európai Menekültügyi Alap keretében támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság