#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Független rendészeti panaszmechanizmusok – hazai és nemzetközi tapasztalatok (2008-2009)

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság a Független Rendészeti Panasztestület létrehozatala óta figyelemmel kíséri annak tevékenységét. 2009 szeptemberében kétnapos konferenciát szervezett a témában, a rendőrség, magyar és külföldi rendészeti szakemberek, illetve civil szervezetek részvételével, a Panasztestület támogatásával. A találkozó egyrészt lehetőséget nyújtott az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Lengyelországból, Csehországból, Bulgáriából és Romániából érkezett szakembereknek a tapasztalatcserére, így járulva hozzá a független rendőri panaszmechanizmusok fejlesztéséhez, illetve létrehozatalához a résztvevő közép- és kelet-európai országokban. A konferencia első napján ennek megfelelően Nicholas Long, a brit Independent Police Complaints Commission tagja, és Walter Peeters, a belga Comité Permanent de Controle des Services de Police tagja mutatta be a brit és belga testületek munkáját, majd a közép- és kelet-európai megoldásokról, problémákról beszéltek a meghívott szakemberek. A konferencia második napján lehetőség nyílt arra, hogy a hazai rendészeti szakemberek, a Panasztestület tagjai, egyetemi tanárok és döntéshozók megvitassák a Panasztestület működésével és gyakorlatával kapcsolatos tapasztalatokat. (A konferencia programja itt letölthető.)

A program keretében készült el a „Másfél év mérlegen – A Független Rendészeti Panasztestület gyakorlatának elemzése” című tanulmány. Az elemzés a Panasztestület működésével és gyakorlatával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, problémákat járja körbe. A tanulmány bemutatja, hogy miként mérlegelhet a Testület akkor, amikor arról kell döntenie, hogy a rendőri kötelezettségsértések, intézkedések, kényszerítőeszköz-alkalmazások, illetve milyen mértékben sértették az érintett panaszos alapvető jogát vagy szabadságát, emellett kitér arra, hogy milyen elméleti és gyakorlati problémákat vet fel, hogy a jogalkotó nem tette egyértelművé: csak a rendészeti jogalkalmazást vizsgálhatja a Panasztestület, vagy a rendőrség egyéb (pl. büntetőeljárási) tevékenységei is értékelhetők a Panasztestület által. A Független Rendészeti Panasztestület mindennapi gyakorlatában felmerülő eljárásjogi nehézségek és adatvédelmi dilemmák szintén megismerhetőek az elemzésből.

A „Promoting the Idea of Establishing Independent Police Complaints Bodies in the CEE Region” projektet és a tanulmány megírását a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe támogatta.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság