#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

„Dublini” eljárásokkal kapcsolatos projektek

A Dublini rendszert születése óta számos súlyos kritika éri a hatékonyság hiánya és a működés embertelen következményei miatt, továbbá azért, mert aláássa a menedék intézményét Európában.

A Dublini rendszert (amely az Európai Unió Tanácsának 2003/343. számú, úgynevezett „Dublin II” rendeletén alapul) az EU-tagállamok azért hozták létre, hogy csökkentsék a menedékjoggal való visszaélés lehetőségét, és javítsák a menekültügyi döntéshozatal hatékonyságát azáltal, hogy biztosítják: egy menedékkérelem ügyében csak egy ország jár el az Unión belül. A Dublini rendszert születése óta számos súlyos kritika éri a hatékonyság hiánya és a működés embertelen következményei miatt, továbbá azért, mert aláássa a menedék intézményét Európában.

A Magyar Helsinki Bizottság eddig három „Dublini” eljárásokhoz kapcsolódó programban vett részt.

A  „Dubliners” elnevezésű nemzetközi projekt célja a Dublini rendszer hiányosságainak és problémáinak feltárása, az ezekre reagáló reális alternatív megoldási javaslatokkal. A projekt során a résztvevő szervezetek a Dublin II rendeletet alkalmazó köztisztviselőkkel és számos érintett menedékkérővel is interjút készítenek, továbbá nemzetközi találkozókon vitatják meg az összehasonlító kutatás eredményeit.

Koordinátor: Olasz Menekülttanács (CIR)

Támogató: Európai Menekültügyi Alap Közösségi Allokáció

 

A második projekt célja egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása, amely a dublini eljárásban résztvevő menedékkérők számára tanácsadást és segítségnyújtást biztosít. A program további célkitűzése a dublini eljárásban résztvevő menedékkérők eljárásának és átadásának figyelemmel kísérés, továbbá a megfelelő információszolgáltatás. A projekt 2009 decemberében kezdődött és 18 hónapig tart, keretében létrejön egy együttműködési és információs hálózat, amely 12 tagállamra terjed ki. A cél a dublini eljárás során más tagállamba visszaküldött menedékkérők számára a jogi, szociális és orvosi segítség folyamatosságának biztosítása.

Koordinátor: Forum Réfugiés

Támogató: Európai Menekültügyi Alap

A nemzeteket átfogó Dublin project második fázisát jóváhagyta az ERF, így 2011 júliusában kezdetét vette és még 18 hónapon keresztül tart. A project a Dublini eljárás hatálya alá tartozó menedékkérőket követi nyomon, és az ezt követő átadásukat a partnerszervezeteken keresztül, amely 4 új országra kiterjeszkedett (Bulgária, Németország, Görögország és Szlovákia). A project tervei között szerepel a honlap rendszeres frissítése www.dublin-project.eu, jogtudományi adatbázis létesítése és az online tanulóanyagok fejlesztése a Dublin rendeletről és összehasonlító jelentés a Lives on Hold-ról.

 

A DIASP (Dublin’s Impact on Asylum Seekers’ Protection) egy 18 hónapos project, amelyet az Európai Jezsuita Menekültszolgálat koordinál. A fő célja kettős: egyrészt a Dublini rendelkezés hatálya alatt álló menedékkérők rendelkezésére álló védelem szintjének tanulmányozása, másrészt a Dublini rendelkezések végrehajtása során alkalmazott legjobb gyakorlatok megállapítása és előmozdítása.

Minden partner 30-40 Dublini menedékkérőt fog interjúztatni a fogvatartó központokban és a nyilvános befogadó állomásokon. A JRS Európa és a partnerei publikálják majd a végleges jelentést, amely tartalmazza az összes kutatás eredményét, többek között a személyes beszámolókat és a nemzeti jelentéseket.

A végleges jelentés (Protection Interrupted) összefoglalója angolul elérhető itt, nemzeti jelentés Magyarországról elérhető itt, és az összehasonlító és nemzeti jelentések összefoglalója (magyarul) elérhetők itt.

Támogató: Európai Menekültügyi Alap Közösségi Allokáció

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság