#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Ágyipoloska-helyzet a büntetés-végrehajtásban

A fogvatartottak is ugyanolyan kiszolgáltatottak és sérülékenyek a rovarcsípésekkel szemben, mint bármely más zárt intézményben élő emberek.

Translation is available for this content

Switch to English

Minden fogvatartottnak joga van az emberhez méltó elhelyezéshez. Annak reményében fordultak annak idején a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy a méltatlan, középkori, a reintegrációra alkalmatlan fogvatartási körülményeket megváltoztatja az állam. Ennek már akkoriban is része volt az ágyipoloska-mentes elhelyezés is. Ebből lett a 2015-ös, embertelen, túlzsúfolt börtönkörülményekkel kapcsolatos ítélet, amelyben a strasbourgi Bíróság elmarasztalta Magyarországot az emberi méltóságot sértő fogvatartási körülmények miatt. Más kérdés, hogy az ítéletnek a fogvatartás „egyéb körülményeire” (ide tartozik a poloska-kérdés is) vonatkozó részeit azóta sem hajtotta végre a magyar állam. Ez felháborító. Viszont mivel a magyar állami szereplők nem hajlandók a párbeszédre, az együttműködésre, ezért mi minden lehetséges alkalommal jelezzük az ágyipoloska-problémát a megfelelő nemzetközi fórumoknak angolul, például a strasbourgi ítélet végrehajtását követő Miniszteri Bizottságnak megírtuk tavaly (8. oldal), idén pedig az Európa Tanács Kínzás Elleni Bizottságának (CPT) (13. oldal). Reméljük, hogy a nemzetközi fórumok tudnak segíteni abban, hogy a probléma megoldódjon.

A Magyar Helsinki Bizottság továbbra is azért küzd másokkal közösen, hogy emberhez méltó körülmények legyenek az egész büntetés-végrehajtási rendszerben. Továbbra is ezért dolgozunk abban a reményben, hogy az érintettekkel közösen tudunk elérni eredményt. Követjük a poloska-fertőzöttség helyzetét, és ezen a térképen tesszük közzé.

 

Ha olyan intézetben van szerettük, ahol hemzsegnek a poloskák, vegyék fel velünk privát üzenetben, emailben (helsinki@helsinki.hu) a kapcsolatot, hogy jelölhessük a térképen!

Az érintetteket arra biztatjuk, hogy álljanak ki magukért, szeretteikért és egymásért! 

Tegyenek panaszt a

  • bv. intézet parancsnokánál, 
  • a bv. ügyésznél, 
  • az ombudsmannál (https://www.ajbh.hu/elerhetosegeink),
  • a járási hivatal népegészségügyi osztályánál.

Jelzés és tettek nélkül nem lehet változást elérni.

Csodálatra méltónak tartjuk azt, aki ki mer magáért vagy szeretteiért állni egy ennyire lezáró, párbeszédre nem nyitott rendszerben, ahol a retorziótól való félelem sajnálatos módon nem alaptalan. Sok, egyre több ilyen emberre lenne szüksége az egész országnak!

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság