#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Abouzar Soltani képei a Jövő vásznai kiállításon

Nyugalom, remény, öröm
Beszélgetés Abouzar Soltanival

Translation is available for this content

Switch to English

A Jövő vásznai cimű kiálltáson a világ messzi tájairől érkező művészek az álmaikat festették meg. A kiállitáson a minket körbevezető Abouzar Soltani bevezetőjében elmondta, mennyire szeret Magyarországon élni. Úgy érzi, hogy Győrben, ahol most lakik, újjászülett. Szerinte a magyarok szíve különbözik a magyar politikától, és kedvesek itt az emberek. Nyilván sokaknak nehéz megérteni, hogy ők a kisfiával milyen nehéz helyzetből jöttek el, mert „amikor az embernek mindene megvan, nehéz megérteni azt, aki mindent elveszitett”, de ennek a megértésnek lehet a művészet egy eszköze.

Mikor kezdtél el festeni?

5 évvel ezelőtt Szerbiában, amikor arra vártunk, hogy beengedjenek végre a magyar tranzitzónába. Vonzott a festészet és a kalligráfia.

Miért kezdtél festeni, hogy jött ez az ötlet?

Egy csoport érkezett a szerbiai táborba, ahol akkor Arminnal, a fiammal laktunk. Nagyon sokat segitettek nekünk, és valahogyan viszonozni akartam a jóságukat. Szerettem volna nekik megmutatni, hogy értem a kedvességüket. Ezért kezdtem el kaligráfiával foglalkozni. Ez volt ami rendelkezésemre állt, mint önkifejezés.

credit: Nagy Dániel/Józsefvárosi Önkormányzat

Most is festesz?

Igen, és szeretném ezt egyre professzionálisabb szintre fejleszteni.

Mit jelent számodra a festés, mit ad neked?

Elsősorban nyugalmat, reményt és örömet. Nagyon sok kedvességet, odafigyelést kapunk itt az emberektől, és én ezzel tudom ezt viszonozni. Így közös lesz az öröm.

Abouzar Soltani
credit: Nagy Dániel/Józsefvárosi Önkormányzat
credit: Nagy Dániel/Józsefvárosi Önkormányzat
credit: Nagy Dániel/Józsefvárosi Önkormányzat
Abouzar Soltani és Bakonyi Anikó

Csodálatra méltó, hogy abban a nehéz helyzetben, amiben voltatok Arminnal, megtaláltad az öröm és a remény forrását. A kiállítás kimondott célja, hogy megjelenítse az alkotók álmait. Neked mi az álmod?

Nekem a szabadság az álmom, most és mindig. És ezt kivánom mindenkinek. Én itt Magyarországon biztonságra és szabadságra leltem, és azt szeretném, ha az itt lakó magyarok is felismernék a saját országuk értékeit, és annyi örömöt találnának benne, mint én.

 

Bakonyi Anikó

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság