#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A fiatalkorú védencek hatékony képviselete a büntetőeljárásban (2017-2018)

Az Európai Parlament és a Tanács 2016. május 11-én fogadta el 2016/800 irányelvét a büntetőeljárás során gyanúsított vagy vádlott gyermekek részére nyújtandó eljárási biztosítékokról. Az irányelv átfogó célja, hogy a büntetőeljárás alá vont 18 évesnél fiatalabb gyermekek a velük kapcsolatos büntetőeljárásban ténylegesen és tevékenyen részt vehessenek, annak ne tárgya, hanem alanya lehessenek.

 

 

Az irányelv annak érdekében határoz meg kötelezettségeket a tagállamok részére, hogy a hatékonyan érvényesülhessen a fiatalkorúak jogaikról való tájékoztatáshoz, a jogi képviselethez, a törvényes képviselőjük jelenlétéhez fűződő joguk. Az irányelv központi elemét képezi a fiatalkorú terheltek szükségletfelmérése, amely során az eljáró hatóságok értékelik a gyermek családi, szociális hátterét, mentális, érzelmi, egészségügyi állapotát, tanulási képességeit, stb. A fiatalkorú képviseletében eljáró védőnek jelentős szerepe van az irányelvi követelményeknek való hatósági megfelelés ellenőrzésében, a gyermek védelmében rendelkezésre álló eszközök indítványozásában.

Az irányelv 20. cikkében meghatározottaknak való megfelelés értelmében képzéseket kell tartani a büntető igazságszolgáltatás szakemberei (rendőrök, ügyészek, bírák, ügyvédek, a gyermekek számára segítő és helyreállító szolgáltatásokat nyújtó személyek) számára.

 

 

Az irányelvnek való megfelelés határideje 2019. június 11.

E kötelezettség teljesítésének elősegítése érdekében a Magyar Helsinki Bizottság projektpartnerként vett részt egy az Európai Unió által támogatott projektben, amelynek célja az irányelv magyarországi érvényesülésének elősegítése. A projektben az Egyesült Királyságbeli partnerszervezetünk tananyagot dolgozott ki, amelyet a magyar viszonyokra adaptáltunk, és 2018 májusában képzést (meghívó) biztosítottunk magyar büntetőügyvédek számára. A képzés során tapasztalt védők, pszichológus és színészek nyújtottak gyakorlati segítséget a fiatalkorú védencekkel való hatékony együttműködés elősegítése érdekében.

 

 

A projektben készült ügyvédi kézikönyv magyar verziója itt olvasható.

A kézikönyvből készült gyakorlati útmutató itt található.

A kézikönyvet bemutató leírás itt érhető el.

 

EU-logo

 

 

A projekt az Európai Unió Jogok, esélyegyenlőség és állampolgárság (REC) programjának támogatásával valósul meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság