#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Ezt vittük véghez 2020-ban – A Magyar Helsinki Bizottság éves beszámolója

2020 rendhagyó év volt mindannyiunk számára. A koronavírus járvány olyan próbatételt jelentett és jelent továbbra is az egész világnak, Európának és a magyar társadalomnak, amilyennel rég nem szembesültünk. Egy ilyen helyzetben a szabadságjogokkal foglalkozó szervezetek felelőssége és feladatai megsokszorozódnak, hiszen a járvány leküzdése érdekében tett intézkedések még akkor is eredményezhetik alapvető jogaink indokolatlan, aránytalan korlátozását, ha nincs mögöttük rossz szándék.

Ha viszont a kormányzat a járványt saját hatalmának további kiterjesztésére használja, ha érintettek meghallgatása nélkül, szempontjaikat teljesen figyelmen kívül hagyva hoz intézkedéseket, akkor különösen gyakorivá és súlyossá válnak a jogsértések, amire a jogvédő szervezeteknek is erőfeszítéseik megsokszorozásával kell reagálniuk.

Töltsd le és lapozz bele online kiadványunkba!

Az alábbi gombra kattintva letöltheted a teljes beszámolót.
Magyar Helsinki Bizottság éves beszámolója 2020 – [PDF, 7MB]

A járvány, mint minden krízis, az ellenálló képesség, a bátorság, de leginkább a szolidaritás próbája. E próba kiállásához, a COVID pusztító hatásainak leküzdéséhez igazi közösségként kell összefognunk, a legkiszolgáltatottabbakra is figyelve. Ennek érdekében a Magyar Helsinki Bizottság új módszerekkel és új témák felvállalásával próbálta erősíteni a szolidaritást az egyre megosztottabb magyar társadalomban:

  • közérthető jogi tájékoztatást adtunk a nyilvánosságnak a járványügyi szabályok változásairól;
  • jogi tanácsot és ügyvédi képviseletet nyújtottunk olyan csoportok tagjainak is, akik korábban nem tartoztak az ügyfeleink közé, így például orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak, a kórházakból idő előtt elküldött betegeknek és hozzátartozóiknak, vagy éppen a járványügyi szabályok alapján méltánytalanul megbírságolt embereknek;
  • pénz- és tárgyi adományokkal támogattuk az egészségügyi dolgozókat és az online oktatásból a megfelelő felszerelés hiánya miatt kiszoruló diákokat.

Emellett a hagyományos témáinkat sem adtuk fel, és ezekben is jelentős eredményeket értünk el 2020-ban. Csaknem ötévnyi pereskedés után sikeresen vetettünk véget a menedékkérők önkényes fogvatartásának a tranzitzónákban. Az Európai Unió Bíróságának ítélete nyomán csaknem 300 embert (felük gyermek) engedtek szabadon a tranzitzónákból több hónapos vagy akár évekig tartó fogvatartás után. Stratégiai pereinkkel, kutatásainkkal és jelentéseinkkel nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy a magyar börtönökben hosszú évtizedek óta először nem volt több fogvatartott, mint ahányat törvényesen el lehet helyezni.

Tovább folytattuk küzdelmünket a jogállamiságért – a hazai és nemzetközi közvélemény tájékoztatásával és azon bátor polgártársaink ügyvédi képviseletével, akik az illiberális rendszerben is kiállnak a saját és mások jogaiért. Segítettünk például annak a gyulai aktivistának, akit azért vittek el hajnali kihallgatásra a rendőrök, mert a közösségi médiában bírálta a kórházkiürítéseket. Hét ügyben értük el, hogy a kormányzat egészségügyi intézkedései ellen autós tüntetést tartó demonstrálók tetemes bírságait eltörölje a bíróság.

A jogállamiság további leépülésével párhuzamosan megjelenő járvány óriási kihívást jelentett a szervezetnek, de köszönhetően a munkatársak elkötelezettségének és helytállásának, támogatóink és adományozóink erkölcsi és anyagi segítségének, civil társaink, a független média és szakmai partnereink együttműködésének, megmutattuk, hogy közösen még egy ilyen nehezített pályán is lehet sikerrel védeni az emberi jogokat és a tisztességes állami működést, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Kádár András Kristóf
a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke




Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság