#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

YES projekt

Translation is available for this content

Switch to English

A YES projekttel (Youth Engagement and Sensitisation for Refugee Integration and an Inclusive Hungarian Society) egyrészt Magyarországon élő menekült és bevándorló fiatalokat segítünk, hogy cselekvő résztvevői tudjanak lenni a közösségeiknek és a magyar társadalomnak. Másrészt a magyar fiatalok és tanárok tudatosságát növeljük olyan foglalkozások által, amelyek megértetik velük a menekültek és bevándorlók helyzetét. A YES projekt abból az igényünkből született, hogy Magyarország egyik legsötétebb színben feltüntetett kisebbségét – a menekülteket és a bevándorlókat – bátorítsuk arra, hogy láthatóbbá és egyenlőbbé válásukkal otthonosabban érezhessék magukat Magyarországon.

A projekt fő tevékenységei:

  • A Helsinki Bizottság munkáját a Fiatal hangok a hangtalanokért munkacsoport segíti. A csapat hét bátor és sokszínű fiatalból áll, akik tanácsokkal segítik a szervezetünk kommunikációját, valamint részt vesznek a projektben megvalósítandó események szervezésében. A Fiatal hangok tagjai facilitálni, moderálni, kommunikálni és mentorálni is megtanulnak a projekt során.
  • 2023 őszén és 2024 tavaszán menekült, bevándorló és magyar fiataloknak egy társadalmi részvétel tanfolyamot tartunk. A tanfolyam célja az, hogy a sokféle hátterű fiatalból csapatot kovácsoljunk, akik közösen valósítanak meg egy közérdekű eseményt.
  • Iskolai foglalkozásokat vezetünk az élménypedagógia módszerével magyar középiskolásoknak a menekültek és bevándorlók élettapasztalatairól.
  • 2023 és 2024 nyarán négynapos emberi jogi tábort szervezünk menekült, bevándorló és magyar fiataloknak azért, hogy jobban megismerjék egymást, és hogy megtapasztalják az emberi jogok érvényesülésének fontosságát.
  • Önkormányzati dolgozóknak képzést tartunk, amely hozzájárul ahhoz, hogy az Ukrajnából elmenekült embereknek hatékonyabban segítséget nyújthassanak.
  • Középiskolai tanárok részére kétnapos elvonulást szervezünk, amely során abban segítjük majd őket, hogy hogyan tudnak iskolákban a menekültekről és bevándorlásról beszélni a diákjaikkal.
  • A tapasztalatainkat egy módszertani kézikönyvben is közzé fogjuk tenni.

Projekt időtartama: 2022.09.01-2024.08.31.

A projekt a terre des hommes Germany támogatásával valósul meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság