#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Ügyvédek képzése az „Ütemterv” irányelvekről (2014-2015)

Translation is available for this content

Switch to English

 

A Magyar Helsinki Bizottság projektpartnerként vett részt a Fair Trials International által koordinált „Ügyvédek képzése az Ütemterv irányelvekről” (Practitioner Training on Roadmap Directives) című projektben, melynek megvalósítására az Európai Unió támogatásával került sor. A projekt fő célja volt, hogy az Európai Unió különböző tagállamaiban gyakorló ügyvédek számára biztosítson szakmai képzést a büntetőeljárási jogosítványokra vonatkozó, közös minimumszabályokat rögzítő Európai Uniós irányelvek hatékony alkalmazásáról. A képzés tárgyát képező három irányelvet a 2009-ben elfogadott, büntetőeljárási jogosítványok erősítését célzó ütemterv megvalósítása keretén belül alkották, rögzítve a (1) tájékoztatáshoz, (2) tolmácsoláshoz és fordításhoz, valamint (3) az ügyvédi segítség igénybevételéhez való jogra vonatkozó minimumszabályokat. A projekt keretein belül képzési anyag kidolgozására és szakmai képzések lebonyolítására került sor. A Magyar Helsinki Bizottság részt vett a képzési anyagok fejlesztésében, a képzés résztvevőinek kiválasztásában, valamint felelős volt a kétnapos budapesti képzés megszervezéséért.

A saját jogrendszerükben az irányelvek implementációja tekintetében mutatkozó hasonlóságokat és különbségeket alaposan vitathatta meg a kétnapos képzésen résztvevő mintegy 40 Hollandiából, Horvátországból és Szlovéniából érkező ügyvéd. A képzés arra ösztönözte a résztvevőket, hogy élő dokumentumokként tekintsenek az irányelvekre, melyek érvelési stratégiájuk hasznos elemévé válhatnak a vádlotti jogok és a tisztességes eljáráshoz fűződő garanciák érvényesítése során. A képzésen belül a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa által moderált, magyar jogrendszerre fókuszáló műhelyvita lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar résztvevők részletesen megvitassák a hazai tapasztalatokat.

A képzésről szóló, Fair Trials által megjelentetett beszámoló itt található. Azok számára, akik az irányelvek tartalmával, az érvényesítésük kapcsán gyakorlatban felmerülő problémákkal és az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint az Európai Bíróság vonatkozó esetjogával szeretnének ismerkedni, hasznos eszközt nyújt a Fair Trials által készített, itt elérhető online képzési program és az itt található, praktikus szemléletű tansegédletek.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság