#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Tegyél minden nap az emberi jogokért!

Bátor emberek személyes történetei nyolc országból


 

„Minden ember szabadnak, jogokban és méltóságban egyenlőnek születik.”

Ez az elv az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapja, ami egy világszerte elismert megerősítése annak, hogy minden emberi jog mindenkire és mindenhol érvényes. Nem számít, hogy ki vagy, hol élsz vagy mit csinálsz, mindenki ugyanazon alapjogokkal rendelkezik. Alapvető szabadságjogaink azonban sérülékenyek.

Az “emberi jog” egy elvont fogalomnak tűnik, ami látszólag kevéssé kapcsolódik mindennapjainkhoz, és ha élni kívánunk vele, akár veszélybe is sodorhatjuk magunkat. Annak érdekében, hogy beszélhessünk arról, mit jelentenek az emberi jogok számunkra, életünk részévé kell tenni azok védelmét.

Munkatársunk, Bakonyi Anikó a #BringHumanRightsHome online megnyitó eseményén mondott beszédet, amiben a Magyar Helsinki Bizottságnak a kampányban bemutatott ügyfeleire utal:

A #BringHumanRightsHome kampányon keresztül nyolc emberi jogi szervezet olyan bátor emberek személyes történeteit osztja meg különböző országokból, akiknek súlyos jogsérelmeket kellett elszenvedniük. Azerbajdzsánban, Magyarországon, Kazahsztánban, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban, Ukrajnában és Hollandiában élő személyekről van szó, akik legyőzték a bíróság ellenállását, a személyüket ért fenyegetéseket és az anyagi nehézségeket. Szembeszálltak a náluk sokkal erősebb szereplőkkel, és soha nem adták fel. Barátaik, családtagjaik és a közösség támogatásával visszaszerezték jogaikat – saját maguk és végső soron mindannyiunk számára.


Akik nem nyugodtak bele, hogy fajgyűlölők rontanak rájuk

2012 nyarán járunk, egy olyan időszakban, amikor a romák elleni propaganda különösen intenzív volt Magyarországon. Devecserben, egy békés vidéki kisvárosban az emberek megtudták, hogy szélsőjobboldali csoportok romaellenes felvonulást terveznek a településen. Négyszáz ember jelent meg, és ezután a devecseriek élete örökre megváltozott.

Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!


Mindenki, bármely megkülönböztetésre, nevezetesen fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra, politikai vagy bármely más véleményre, nemzeti vagy társadalmi eredetre, vagyonra, születésre vagy bármely más körülményre való tekintet nélkül, hivatkozhat a jelen Nyilatkozatban kinyilvánított összes jogokra és szabadságokra.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 2. cikk

A környékbeliek összefogtak, hogy leállítsák a jogsértő megfigyelőrendszert Rotterdamban

A holland kormány kifejlesztett egy digitális felügyeleti rendszert, melynek célja a társadalombiztosítási csalások előrejelzése volt. Tavaly februárban a bíróság végül úgy ítélte meg, hogy a rendszer sérti az emberi jogok európai egyezményét.

Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!


„Senkinek a magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében vagy jó hírnevében megsérteni. Minden személynek joga van az ilyen beavatkozásokkal vagy sértésekkel szemben a törvény védelméhez.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 12. cikk

Egy férfi küzdelme az otthona megtartásáért

Baku közelében, egy nagy olajmező mellett áll egy sárga téglaház kovácsoltvas korlátokkal. Alif Almanov 1968 óta büszke tulajdonosa. Alif szenvedélyesen meséli történetét, ami súlyos sebekről árulkodik, és az is egyértelmű, hogy nem fogja feladni az igazságért folytatott harcát.

Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!


„Minden személynek, mind egyénileg, mind másokkal együttesen joga van a tulajdonhoz. Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 17. cikk

A nők igazságot követeltek lerombolt hegyi falujukért

Az orosz hatóságok terrorellenes művelete a kis hegyi faluban azzal végződött, hogy lakhatatlanná vált a település. A helyiek a fenyegetések ellenére összefogtak és öt év elteltével végre kártérítést kaptak.

Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!


„Minden személynek joga van az alkotmányban vagy a törvényben részére biztosított alapvető jogokat sértő eljárások ellen a hazai bíróságokhoz tényleges jogorvoslatért folyamodni.”

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 8. cikk

A pár a buldózerek elé állt, hogy megállítsa a pusztítást

Birhan és Tuğba arról mesél, hogy egy nap, öt évvel azután, hogy elhagyták Isztambult, kotrógépek és láncfűrészek zavarták meg brutális módon vidéki nyugalmukat.

 

Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!


„Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz…”
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 25. cikk

A munkáltató elbocsátja a tanárokat a szülési szabadságuk alatt, majd eltűnik

Amikor Iwona Podstawska szülési szabadságon volt, egy kollégája jelezte, hogy megszüntették a szerződését. Iwona megtudta, hogy ugyanez történt tíz kolléganőjével.
Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!

„Minden személynek joga van a munkához, a munka szabad megválasztásához, a méltányos és kielégítő munkafeltételekhez és a munkanélküliség elleni védelemhez.”
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 23. cikk

A falusiak a megbetegedések miatt szembeszállnak a mezőgazdasági vállalattal

A csatornagázok szaga elviselhetetlenné vált. A szabadban száradó ruhákat is átjárta a szag. A trágya és a vegyszerek megmérgezték a vízforrásokat. Aztán egyre több ember lett beteg a környéken.
Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!

„Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz…”
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 25. cikk

Egy megrázó élmény arra késztette a férfit, hogy a fogyatékossággal élők mellé álljon

Zhaslant egy éjjel egy csapat rendőr ébresztette és a terrorizmussal kapcsolatos indítékairól faggatta. A hamis bizonyíték ellenére a bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélte. Sok év kellett ahhoz, hogy végül kártérítésben részesüljön a szörnyű megpróbáltatásokért.
Ha elolvasnád a teljes történetet, látogass el a Helsinki Figyelő blogra!

Senkit sem lehet kínzásnak, kegyetlen, embertelen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni.
Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya, 7. cikk


Partnereink


Holland Helsinki Bizottság - Hollandia

Méltóság - Kazahsztán

Egyesület az Egyenlő Jogok Monitorozásáért - Törökország

Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért - Lengyelország

VÁLTOZÁS. Emberi Jogi Központ - Ukrajna

Bakui Emberi Jogi Klub - Azerbajdzsán

Memorial Emberi Jogi Központ - Oroszország

 

Történeteik emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy mindannyian kiállhatunk az emberi jogokért. 

Csatlakozz hozzánk:
#otthonazemberijogokban
#érezdmagadénak

Kövesd a történeteinket Facebookon is, és tegyél minden nap az emberi jogokért a saját közösségedben!


Magyar Helsinki Bizottság