Szabálysértési tényállások dekriminalizációjával foglalkozó munkacsoport (2015–2016)

Translation is available for this content

Switch to English

Egy hajléktalant a hajléktalansága miatt pénzbírsággal büntetni vagy ezt elzárásra átváltoztatni teljesen értelmetlen. Szemetelésért több hétre elzárni egy szexmunkásként dolgozó kisgyerekes anyukát embertelen. Akár naponta többször is szigorúan megbüntetni a cigánytelep lakóit, mert nincs prizma a biciklijükön, vagy félbetört a személyi igazolványuk, diszkriminatív.

Petty Offences Taskforce

A szabálysértési tényállások dekriminalizációjával foglalkozó munkacsoportban a Magyar Helsinki Bizottság koordinálása mellett a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület dolgozott azon, hogy emberségesebb legyen a szabálysértési rendszer. A fent felsoroltakhoz hasonló problémák miatt az alábbiakat végeztük el:

  • A munkacsoport beadványokban kérte az ombudsmant, hogy vizsgálja meg a kapcsolódó törvényeket, több ilyen vizsgálat már meg is indult.
  • Figyelemfelhívó akciókkal és sajtómegjelenésekkel érveltünk amellett, hogy a szabálysértési rendszer értelmetlenül szigorú.
  • Konferencián és más módon is felhívjuk a hatóságok figyelmét a könnyen érthető fogalmazás fontosságára.
  • Szakmai tanulmányban érveltünk amellett, hogy a jelenlegi szabálysértési rendszer nem hatékony: túl sokba kerül a társadalomnak ahhoz képest, amilyen hatást elér.
  • Egyedi, de a konkrét ügyön túlmutató jelentőségű ügyekben nyújtottunk jogi segítséget.
  • Bírósági és büntetés-végrehajtási dolgozókkal, valamint szabálysértési elzárásukat töltő fogvatartottakkal készítettünk interjúkat, hogy első kézből ismerjük meg a rendszer legkritikusabb pontjait.

 

A projektet az Open Society Foundations támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság