#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Panaszmechanizmusok a büntetés-végrehajtásban – hazai és nemzetközi tapasztalatok (2010)

Translation is available for this content

Switch to English

A Közép-Kelet-Európa és a volt szovjet utódállamok büntetés-végrehajtási intézeteiben működő panaszmechanizmusok rendszerszintű és eljárási okok miatt sem felelnek meg a nemzetközi elvárásoknak. Korábbi kutatások és tanulmányok szerint a fenti régió legtöbb országában a büntetés-végrehajtási panaszmechanizmusok nem átláthatóak, nem érvényesül a fogvatartottak tisztességes eljáráshoz való joga, és a panaszmechanizmusok általában nem felelnek meg a nemzetközi elvárásoknak. Így a különösen sérülékeny csoportnak számító fogvatartottak nem lehetnek biztosak abban, hogy panaszukat hatékonyan, tisztességesen és eredményesen bírálják majd el. Mindezek miatt egyre nagyobb szükség van a panaszmechanizmusok reformjának szorgalmazására.

A Magyar Helsinki Bizottság az Open Society Institute szakmai és pénzügyi támogatásával projektet indított a büntetés-végrehajtási panaszmechanizmusok reformja érdekében. A projekt célja a Közép-Kelet-Európában és a volt szovjet utódállamokban működő, a fogvatartottak jogainak védelmében tevékenykedő civil szervezetek tájékoztatása volt a nemzetközi jó gyakorlatokról és modellekről.

A projekt keretében a Helsinki Bizottság húsz közép-kelet európai ország és volt szovjet utódállam büntetés-végrehajtási panaszmechanizmusairól gyűjtött információkat. A Magyar Helsinki Bizottság által kidolgozott kérdőív alapján zajló kutatás célja a közös jellemzők és hiányosságok feltárása volt. A kutatás eredményeiről egy 70 oldalas tanulmány készült, amely a büntetés-végrehajtási intézetek monitorozásának és megfigyelésének szükségességének hangsúlyozása mellett taglalja a régió belső és a külső panaszmechanizmusainak jellegzetességeit, valamint a civil szervezetek szerepét, emellett bemutatja az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó esetjogát is. A tanulmány angol és orosz nyelven érhető el.

2010 novemberében a Magyar Helsinki Bizottság a kutatás eredményeire épülő kétnapos konferenciát szervezett, amelyen ötven szakértő vett részt Közép-Kelet-Európából, a volt szovjet utódállamokból és Nyugat-Európából. A workshopon többek között a következő szakértők tartottak előadást:

  • Jan van den Brand (Complaints Board, Hollandia)
  • Pauline McCabe (Prisoner Ombudsman, Észak-Írország)
  • Elisabeth Moody (Deputy Prison and Probation Ombudsman, Egyesült Királyság)
  • Ivan Selih (helyettes ombudsman, Szlovénia)
  • Szabó Máté (az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Magyarország)
  • Fliegauf Gergely (a CPT korábbi tagja)
  • Mary Murphy (Penal Reform International)
  • Matthew Pringle (Association for the Prevention of Torture)

A workshop programja itt olvasható.

A konferencia résztvevői feltárták a közös hiányosságokat, jó gyakorlatokat mutattak be és megoldásokat kerestek a felmerülő problémákra, mindenekelőtt a pártatlan és független büntetés-végrehajtási panaszeljárás biztosítékait keresve. A résztvevő civil szervezeteknek emellett lehetőségük nyílt a kapcsolatépítésre és az együttműködési lehetőségek feltérképezésére is.

A projekt eredményeiről a következő cikkben is olvashatnak:
Kádár András Kristóf – Moldova Zsófia – Novoszádek Nóra: Büntetés-végrehajtási panaszmechanizmusok Közép-Kelet-Európában és a volt szovjet utódállamokban. Beszámoló a Magyar Helsinki Bizottság kutatásáról. Börtönügyi Szemle, 2011/3., pp. 33–48.

 

Támogató: Open Society Institute

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság