Fogvatartás a rendőrségen: a büntetőeljárási jogosítványokat rögzítő európai uniós irányelvek érvényesülése (2016-2018)

Translation is available for this content

Switch to English

A kilenc európai uniós tagállamra kiterjedő empirikus kutatási projekt keretében azt vizsgáltuk, hogy hogyan érvényesülnek a gyakorlatban a gyanúsítottak és vádlottak jogai – a tolmácsoláshoz és a fordításhoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog, valamint az ügyvédi segítség igénybevételéhez való jog – a büntetőeljárás nyomozati szakaszában, a kihallgatáson és a rendőrségi fogvatartás során. A kutatást az Irish Council for Civil Liberties (ICCL) koordinálta, az Európai Unió támogatásával valósult meg (Action Grant, JUST/2015/Action Grants/4000008627). A kutatás keretében a Magyar Helsinki Bizottság az új Büntetőeljárási Törvény (2017. évi XC. törvény (Be.)) hatályba lépését követő változásokra is reflektálva elemezte a magyar jogszabályi környezetet abból a szempontból, hogy mennyiben felel meg az EU-s irányelveknek. Emellett egy empirikus kutatás keretében interjúkat készítettünk ügyvédekkel, rendőrségi tolmácsokkal, valamint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Független Rendészeti Panasztestület  egy-egy munkatársával, a büntetőeljárási jogosítványok érvényesülésére vonatkozó gyakorlati tapasztalataikról.

A kutatás eredményeit egy összefoglaló tanulmányban tettük közzé, melyben javaslatokat is megfogalmaztunk a jogalkotó, a rendészeti szervek és további szervezetek felé. A tanulmány angolul is elérhető. Emellett elkészült a kutatás eredményeit bemutató, a projektben részt vevő kilenc ország jogi szabályozását és gyakorlatát összehasonlító elemzés.

 

EU-logo

 

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság