Antidiszkriminációs jogklinika (2008-2009)

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság egy más területeken már bevált oktatási technika – a jogklinika – antidiszkriminációs jogra való alkalmazásával olyan átadható és elterjeszthető modellt dolgozott ki, amely hozzájárul az egyenlő bánásmód kérdése iránt érzékeny és az antidiszkriminációs jogban jártas jogászok „kineveléséhez”.

A Bizottság ezt olyan módon kívánja elérni, hogy egy antidiszkriminációs jogklinikát hoz létre az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Miskolci Egyetemmel együttműködve. A jogklinika a jogi egyetemi képzés menetébe illeszkedő fakultatív tantárgy, amelyet a hallgatók más speciális kollégiumokhoz hasonlóan vehetnek fel az általuk hallgatott tárgyak közé. A jogklinika program gyakorlatorientált képzési forma, amelynek keretei között a hallgatók egy adott jogterületen – jelen esetben az antidiszkriminációs jogban – az elméleti alapok elsajátítása mellett gyakorlati jogi munkát is végeznek, azaz valódi jogeseteket megoldva, tényleges jogi segítséget nyújtanak rászoruló ügyfeleknek.

A jogklinika így egy kétoldalú célt valósít meg a jogászok képzésén kívül. Egyrészt hozzájárul, hogy a jogi egyetemek ­- ráébredve e jogterület fontosságára és gyakorlati szemléletű oktatásában rejlő lehetőségekre – bevonódjanak a diszkrimináció elleni küzdelembe; másrészt, lehetőséget nyújt a diszkrimináció ellen küzdő, de jogi-ügyvédi háttérrel nem rendelkező civil szervezeteknek, hogy ügyfeleiket a jogklinikához utalva, számukra magas színvonalú jogi tanácsadást vagy képviseletet biztosíthassanak.

Kapcsolat: jogklinika (kukac) helsinki.hu/

Tájékoztató a jogklinikáról ügyfelek számára – Miskolci Egyetem

Felhívás civil szervezetek számára

Támogatja: Az Európai Unió és a Magyar Állam.
Program kódja: Átmeneti Támogatás 2006/018-176.03.01
Szerződésszám: 2006/018-176.0301-0024

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság