#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Megjelent a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi kalendáriuma

Támogasd munkánkat 15 000 forinttal, és megkaphatod tőlünk ezt a különleges kötetet!


A méltóság mázsakönyve címmel megjelent könyvet Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő civil jogvédő szervezete a Magyar Helsinki Bizottság adta ki, és más forgalmazásban nem is lesz elérhető.

Ebben a gazdagon illusztrált kiadványban minden naptári napra jut egy-egy olyan tanulságos történet, esemény, jogszabály vagy személy, amely kapcsolódik az emberi jogokhoz. Karácsonyi adománygyűjtő akciónk keretében most te is a gazdája lehetsz az emberi jogi kalendáriumnak!

November 24. és december 17. között a 15 000 Ft-ot vagy afeletti összeget adományozók ajándékba kapják A méltóság mázsakönyvét, a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi kalendáriumát. Nagyszerű ajándék barátnak, családnak, szuper olvasmány a hideg napokra!

Adományozok a könyvértHogyan lehet hozzájutni?

  1. Itt lehet támogatni az emberi jogi egyesületünk tevékenységét. Az ajánlott adományozási összeg 15.000 Forint
  2. A banki utalásnál vagy Paypal fizetés után küldj e-mailt a helsinki@helsinki.hu címre, és írd meg, hogy a könyvet kéred az adományodért cserébe.
  3. A következő pár napban számíthatsz munkatársunk jelentkezésére, aki tájékoztat, hogy a példányodat mikor veheted át budapesti irodánkban.
  4. Ha nem tudod személyesen átvenni a könyvet, megadhatsz magyarországi postacímet is, ahová elpostázzuk neked.

 

(Érdemes megfontolni, hogy a postai kézbesítés az ünnepi időszakban rendszerint lassú, így nem tudjuk garantálni, hogy a karácsonyfa alá tudod tenni az ajándékba szánt könyvet, ha ezt az átvételi lehetőséget választod.)

 


Tudj meg többet az emberi jogi kalendáriumról!

A méltóság mázsakönyve – mit jelent a könyv fura cím?

Az emberi jogok kulcsfogalma az emberi méltóság. Az idők során gyakorlati következménye lett ennek például a kínzás vagy a halálbüntetés tilalma, a törvény előtti egyenlőség vagy éppen a magánszféra védelme. Az emberi jogok bírálóinak elgondolkodtató kritikája szerint ahhoz képest, hogy mennyi minden alapul rá, az emberi méltóság mégis alaktalan, megfoghatatlan valami. Ezt mi a Magyar Helsinki Bizottságban nem így látjuk. A filozófus Kolnai Aurél szép méltóságmetaforája szerint méltósággal rendelkezni annyit tesz, mint súllyal bírni. Leginkább erről a súlyról szól ez a könyv.

Zádori Zsolt, a kalendárium szerzője iskoláskorának nyarait egy állami gazdaság majorjában töltötte. A „tanyához” tartozott egy mázsaház is. A búzával, műtrágyával, sóderrel felpakolt, ki-be gördülő ZiL-eket és IFA-kat mázsamester mérte le, és a súlyukat akkurátusan beírta a mázsakönyvbe. A véletlenszerűen következő szállítmányok és mázsakönyvi rubrikák azután visszatükrözték a gazdaság teljes működését. Valahogy így működik ez a könyv, innen a kötet címe.

Mi ez a könyv?

Ennek a könyvnek a véletlen szabja a rendjét, de az egymást követő napokból meg a hozzájuk kapcsolódó eseményekből mégiscsak megformálódik valahogyan az emberi méltóság súllyal bíró története.

A kötet a Helsinki Figyelő blogján megjelent 366 bejegyzés szerkesztett változata. Azért kalendárium, mert minden naptári napra jut egy-egy olyan tanulságos történet, esemény, jogszabály vagy személy, amely kapcsolódik az emberi jogokhoz. A könyvhöz Márton László író írt előszót. Mink András szerkesztőként és utószószerzőként működött közre. A 476 oldalas kopuszhoz Fischer Judit, Poór Dorottya, Szemző Zsófia és Thury Lili készített 60 eredeti illusztrációt. A könyvtárgyat Pintér József tervezte és tördelte. A korrektor Csák Lilla volt.

Miféle szövegeket lehet benne olvasni?

„Ezek az írások nem hagyományos értelemben vett publicisztikák, hanem rövid tényközlések rövid értelmezéssel” – írja az előszóban Márton László író.

Majd így jellemzi a kötetet: „Aki a jelen könyvet elolvassa, megszédülhet az emberi létezés aspektusainak sokféleségétől. Ez a szédület pedig nem áll távol a félelem és a részvét azon ötvözetétől, amelyet a régiek – az ő kedvükért hadd írjam th-val – katharzisnak neveztek. »Zuhog az ész / a gazdátlan tényrakásokra« – írta négy évtizeddel ezelőtt Petri György, aki költőként és állampolgárként maga is fogékony volt az emberi jogokra, illetve a tőlük való megfosztottságra. Ebben a könyvben is „gazdátlan tényrakásokkal” találkozik az olvasó, amelyek azonban az ész működésétől, az Immanuel Kant-i értelemben vett nyilvános észhasználat jóvoltából, ha átmenetileg is, de gazdájukra találnak.”

Magyar Helsinki Bizottság