A látszat fontossága – hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában? (2017-2019)

Translation is available for this content

Switch to English

„A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” című projekt keretein belül két évig azt kutattuk, hogy  a kényszerítő eszközök, különösen a bilincselés milyen mértékben és hogyan sérthetik az egyik legfontosabb büntetőeljárási alapelvet, az ártatlanság vélelmét. Foglalkoztunk a bilincshasználat hazai és nemzetközi jogszabályi hátterével és gyakorlatával. (A Magyarországról szóló jelentés magyar változata itt, az angol pedig itt tölthető le.)

A projekt keretein belül készült egy öt ország (Franciaország, Horvátország, Spanyolország, Magyarország és Málta) jogi szabályozását és gyakorlatát bemutató összehasonlító vizsgálat is, ennek összefoglalója elérhető magyarul.

A hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján született meg a rendvédelmi szervek és a bíróságok számára készített kézikönyv is, amely magyarul és angolul is elérhető.

Az alábbi kisfilm mutatja be, hogy mit jelent mindez azoknak, akiknek sérül az eljárás során az ártatlanság vélelméhez fűződő joguk. A film angol nyelvű, magyar felirattal.

 

 

 

A Magyar Helsinki Bizottság „A látszat fontossága – Hogyan jelennek meg a gyanúsítottak és a vádlottak a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában?” („The importance of appearances: how suspects and accused persons are presented in the courtroom, in public and in the media”) című projektjének megvalósulását az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság