#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A hatékony védelemhez való jog és a kirendelt védői rendszer reformja (2007-2009)

Translation is available for this content

Switch to English

gyanú

A hatékony védelemhez való jog minden terheltet megillet, e jog érvényesülését hivatott szolgálni Magyarországon a kirendelt védői rendszer. A Magyar Helsinki Bizottság gyakorlati tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a kirendelt védői rendszer alapvető célja, vagyis a hatékony védelem biztosítása olyan esetekben, amikor a terhelt körülményeire (rászorultságára) vagy az ügy sajátosságaira tekintettel ennek állami garantálása szükségesnek mutatkozik, az esetek nagy részében nem teljesül. A kirendelt védői rendszerrel kapcsolatos aggályainkat más kutatások és tanulmányok is megerősítették, így az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosának kapcsolódó vizsgálata; a rendszerszintű problémák felszámolását az ügyvédi kamarák is célul tűzték ki.

A strukturális problémák feltárása és a helyzet javítása érdekében tett lépéseink közül kiemelendő Büntetőjogi Segítségnyújtási Programunk, melynek célja egy, a kirendelt védői rendszerrel kapcsolatos visszásságokra megoldást kínáló gyakorlati modell kidolgozása és gyakorlatban való tesztelése volt. A program egyik tanulsága az volt, hogy szükség van egy, a védői munka minőségének értékelésére szolgáló kritériumrendszer kidolgozására. E cél érdekében a Magyar Helsinki Bizottság 2008-ban elindított, a magyar büntető-igazságszolgáltatási rendszer kapcsán felmerülő emberi jogi problémák vizsgálatára irányuló projektje keretében pedig százötven lezárt büntetőügy aktájának vizsgálatán keresztül elemzi a kirendelt és a meghatalmazott védői tevékenység szakmai színvonalát. (A kutatáshoz szorosan kapcsolódik a „Hatékony védelem és a joghoz való hozzájutás az Európai Unióban” projekt, amely egyes európai országok jogi segítségnyújtási rendszerét vizsgálja).

A projekt keretében a Magyar Helsinki Bizottság – többek között az ügyvédi kamarák és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével – kérdőívet dolgozott ki a védői munka értékelésére. A Bizottság munkatársai a kérdőív alapján 150 büntetőaktát elemeztek hét megyei és a Fővárosi Bíróságon. A kutatás célja kettős volt: egyrészt annak vizsgálata, hogy a kidolgozott kérdőív megfelelő-e védői munka minőségének vizsgálatára, másrészt annak bizonyítása, hogy a bizottság által korábban feltárt strukturális hiányosságokból adódó problémák valóban léteznek a kirendelt védői rendszer tekintetében.

A kutatás 2009 feburárjában zárult le, eredményei és a “Hatékony védelemhez való jog és a joghoz való hozzájutás az Európai Unióban” projekt keretében született, Magyarországól szóló országjelentés megvitatására a Bizottság 2009 áprilisában konferenciát szervezett. A bírósági akták elemzését, a „Hatékony védelem és a joghoz való hozzájutás az Európai Unióban” projekt keretében készült országjelentést és a szakmai konferencia tapasztalatait összegzi a következő tanulmány: A gyanú árnyékában: Kritikai elemzés a hatékony védelemhez való jog érvényesüléséről.

Támogatók: Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, European Commission, Open Society Justice Initiative

A kutatások gyakorlati megvalósulását a Budapesti Ügyvédi Kamara, a Legfelsőbb Bíróság, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság, a Csongrád Megyei Bíróság, a Fejér Megyei Bíróság, a Fővárosi Bíróság, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság és a Pest Megyei Bíróság támogatása tette lehetővé.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság